Vähennä jätettä ja pienennä hiilijalanjälkeäsi

Kestävämpi asenne kuluttamiseen on tämän päivän trendi – jokaisen hankkimamme tuotteen elinkaari päätyy lopulta jätteeksi jossain muodossa.

Miksi jätettä pitää vähentää? Vaikka jätteet käsiteltäisiin kuinka tehokkaasti, on niillä silti aina vaikutuksensa ympäristöön, kuten ilmaan ja vesistöön. Myös tavaroiden tuottaminen kuluttaa luonnonvaroja ja vaikuttaa ympäristöön. Yhä useampi haluaakin nykyään tarkastella omia kulutustottumuksiaan kestävyyden näkökulmasta. Jätteen vähentäminen on yksi merkittävä lähtökohta.

Jätteen vähentämisellä tarkoitetaan syntyvän jätemäärän vähentämistä ihan omassa arjessa. Jokainen voi näin pienentää myös omaa hiilijalanjälkeään. Pelkkä roskien siistiminen ympäristöstä ja vieminen jäteastiaan ei vielä riitä, vaan niiden tulvaa pitäisi ehkäistä. Jätteen vähentämiseen on monia keinoja kuten:

  • kestävä kuluttaminen – ostamalla vain tarpeellista, esimerkiksi välttämällä pikamuotia ja itselle tarpeettoman kierrättäminen muille
  • käytetyn korjaaminen – aina ei tarvitse ostaa uutta
  • vuokraaminen ja lainaaminen ostamisen sijaan
  • vähän pakattujen tuotteiden suosiminen
  • ruokahävikin minimointi
Jäteasemille viedään myös käyttökelpoista tavaraa, jonka olisi voinut vaikka korjata tai lahjoittaa.

Turhien tavaroiden välttäminen on kestävän kehityksen ajattelun mukaista, ja siihen voi jokainen itse vaikuttaa arkipäivän valinnoissa! Samalla kun säästetään luonnonvaroja ja ympäristöä tekemällä kestäviä kulutusvalintoja, säästetään myös rahaa. Muuttamalla omaa toimintaamme voimme vähentää jätteen määrää ja sen aiheuttamia haittoja.

Näin kulutat kestävämmin

Jätteen määrän vähentäminen lähtee siitä, ettei osta kaupasta turhaa tavaraa. Jätteen synnyn ehkäisy alkaa jo ennen kauppaan lähtöä suunnittelemalla ruokakauppaan mennessä ruokaostokset hyvin ja tekemällä ostoslistan. Näin välttyy heräteostoksilta ja ruoan hamstraamiselta. Myös shoppailureissuille voi tehdä listaa tarvittavista asioista ja tehostaa reissua kiinnittämällä huomiota vain niihin tuotteisiin, joita oikeasti tarvitsee. Jätteen vähentämisellä säästää niin luonnonvaroja kuin rahaakin. Samalla pienentää myös omaa hiilijalanjälkeään.

Muut artikkelit