Pakkausjätteet kuriin keräysastiassa

Kun kartonki- ja muovipakkaukset litistää huolellisesti ennen keräykseen laittoa, mahtuu keräysastiaan jopa puolet enemmän pahvia ja kartonkia. Tyyli on vapaa, kunhan materiaali pysyy puhtaana ja kuivana. Myös muovipakkausten keräysastian sisältöä voi lytätä ja painaa kasaan, jotta astiaan mahtuu enemmän.

Pahvilaatikot voi avata joko käsin tai työkaluja käyttäen tai esimerkiksi talloa tasaiseksi levyksi. Isot pahvilaatikot ja suuret määrät kartonkia tulee viedä ekopisteelle, jäteasemalle tai RE-pisteelle, jossa niitä otetaan vastaan maksutta. Laatikoissa olevia teippejä, tarroja tai niittejä ei tarvitse poistaa. Kartonkiset tölkit kannattaa pakata sisäkkäin, sillä se säästää huomattavasti tilaa. Mikäli kartonkipakkausta ei saa puhtaaksi huuhtaisemalla, tulee se lajitella poltettavaan jätteeseen.

Myös muovipakkausten keräysastiaan saa enemmän tilaa lyttäämällä ja painamalla astian sisältöä. Muovipakkauksia ei kuitenkaan saa laittaa sisäkkäin, kuten kartonkitölkkejä, koska muovipakkauksissa saattaa olla eri muovilaatuja. Kun pakkaukset ovat erillään, muovipakkausten käsittelyssä tunnistin pystyy tunnistamaan paremmin eri muovilaadut. Puhtauden puolesta muovipakkauksiin pätee sama sääntö kuin kartonkipakkauksiin – jos niitä ei huuhtaisemalla saa puhtaaksi, tulee ne lajitella poltettavaan jätteeseen.

Lue pahvin ja kartongin lajitteluohjeet
Lue muovipakkausten lajitteluohjeet

Muut artikkelit