Trendinä vaatteiden korjaus ja tuunaus

Vaatteet voivat saada runsaasti lisää käyttöikää korjaamalla ja muokkaamalla.

Vaatteiden korjaus ja tuunaus tekevät uutta tulemistaan, mikä näkyy Anun käsityöpalvelun työpöydällä Ähtärissä. Käytettyjä vaatteita ei haluta heittää pois, vaan niitä muokataan, paikataan ja uudistetaan.

– Vanhalle vaatteelle tuunataan uusi elämä. Sitä voidaan korjata, lyhentää, kaventaa, väljentää tai lisätä uusia elementtejä, yrittäjä Anu Hietakangas luettelee. Ompelijalle tämä palkitsevaa, kun vaate palaa taas käyttöön.

Moni korostaa ekologisuutta, eikä halua ostaa uutta, kun vanhan voi korjata tai uudistaa.

Anu Hietakangas

Hietakangas on huomannut viime vuosien aikana, että vaatteiden korjaamisen suosio on noussut ja sama suuntaus näyttää jatkuvan. Nuoret aikuiset ovat tänä päivänä kasvava asiakasjoukko.

– Moni korostaa ekologisuutta, eikä halua ostaa uutta, kun vanhan voi korjata tai uudistaa. Yhä useammin asiakkaalla on mukanaan kirppislöytö, johon hän tykästynyt. Vaatteessa on kuitenkin jotain muokattavaa, jotta se sopisi uudelle omistajalleen. Tai sitten hyvänlaatuinen kangas miellyttää silmää ja se halutaan hyödyntää.

Hietakangas miettii yhdessä asiakkaan kanssa, mitä vanhasta vaatteesta olisi mahdollista loihtia. Esimerkiksi mekosta voi ommella vaikkapa hameen tai topin.

Vanhoja verhokankaita käytetään nykyisin paljon. Niistä voi valmistaa vaatteita monipuolisesti, kuten mekon, tunikan, puseron tai housut.

Hyvin usein asiakas haluaa uudistaa juhlavaatteensa, joihin lukeutuvat myös hääpuvut.

Kirppislöydön voi korjata ja tuunata uuteen uskoon. Anu esittelee mekosta tehtyä hametta, jonka hyvänlaatuinen kangas miellytti asiakasta.

– Asiakkaan kanssa visioimme ja mietimme, miten hääpuku saadaan modistettua hänelle sopivaksi. Olkaimettomaan pukuun lisätään esimerkiksi olkaimet, jotka voivat olla vaikkapa leveää pitsiä. Usein otetaan mukaan hään teemaväri, joka toistuu esimerkiksi puvun nauhoissa.

Anu Hietakangas tietää, että uutta vaatetta hankkiessa ei aina voi välttyä hutiostokseltakaan. Mutta ei hätää, senkin voi uudelleen muokata kantajalleen sopivaksi.

Vetoketjun vaihto yleisin korjaus

Tyypillisiä korjaustoimenpiteitä ovat hameen helman tai housun lahkeiden lyhennykset sekä vetoketjun vaihto joko housuihin tai takkiin.

– Mukavista farkuista ei hevin luovuta, vaan niiden käyttöikää halutaan jatkaa, silloin niitä esimerkiksi paikataan, Anu toteaa.

Farkut on yleensä lujaa kangasta, joten paikkaaminen tai vetoketjun vaihtaminen onnistuu ongelmitta.

– Kun vaate on tehty hyvästä materiaalista, voi sitä useimmiten myös korjata. Huonolaatuinen kangas menee vanhaa ommelta purkaessa helposti rikki ja rispaantuu, joten sitä ei voi enää ommella.

– Nyrkkisääntönä voi todeta, että luonnonkuiduista, kuten puuvillasta, pellavasta ja viskoosista valmistettu kangas kestää tekokuitukangasta paremmin.

Yleisimpiä korjauksia ovat vetoketjujen vaihdot, Anu Hietakangas toteaa. 

Yli 20 vuotta korjauspalvelua

Anun käsityöpalvelu on nykyisin keskittynyt vaatteiden korjaamiseen ja uudistamiseen. Aloittaessaan yritystoiminnan yli 20 vuotta sitten Anu Hietakangas ompeli myös uusia vaatteita, muun muassa juhla- ja ylioppilaspukuja sekä vanhojen tanssipukuja. Niiden tekeminen on jäänyt, mutta edelleen kierrätetään vanhojen tanssipukuja, jotka tuodaan hänelle edelleen muokattavaksi uudelle kantajalle sopivaksi.

Sykähdyttävin työ hänelle on ollut ommella Linnan juhliin juhlapuku itsenäisyyspäiväksi.

– Sitä voi kutsua jokaisen pikku tytön unelmaksi, joka minulla kävi toteen, Anu Hietakangas iloitsee.

Käsitöihin Anu kertoo saaneensa innostuksen äidiltään, joka opetti hänet ompelemaan. Myöhemmin hän kartutti osaamistaan kansalaisopiston kursseilla ja tutustui muun muassa kaavoituksen saloihin.

Anun varsinainen palkkatyö on nyt toisaalla, mutta hän tekee korjauspalvelua vapaa-ajallaan niin paljon kuin ehtii, eikä aio ompelua jättää. Anun käsityöpalvelu muutti kesällä uusiin tiloihin Oikotielle, jossa yritys toimii liikekiinteistön yläkerrassa.

Muut artikkelit