Kirjaston esinelainaus edistää ekologisuutta

Kaikkea ei kannata hankkia omaksi.

Lumikengät, kahvakuula, energiamittari ja kahvikalusto… Seinäjoen kirjastosta voi lainata paljon muutakin kuin kirjoja, musiikkia ja elokuvia. Lainattavat esineet täydentävät kirjaston valikoimaa ja tukevat kestävää kehitystä. Monissa muissakin kirjastoissa on tavaroiden lainaamismahdollisuuksia.

Seinäjoen kirjaston palvelupäällikkö Elina Kortesmäen mukaan esinelainaus sopii erittäin hyvin kirjaston perinteisen toiminnan rinnalle. Se on lunastanut paikkansa ja vastaa kaupunkilaisten tarpeisiin.

– Kirjasto on matalan kynnyksen paikka, jonne on helppo poiketa lainaamaan esimerkiksi liikuntavälineitä. Tämä voi antaa sysäyksen kokeilla vaikkapa uutta harrastusta. Liikuntahan tunnetusti lisää hyvinvointia, millä on merkitystä laajemmaltikin.

– Esinelainojen kysyntää on kasvattanut ekologinen ajattelu. Se myös herättelee ihmisiä pohtimaan omia kulutustottumuksia ja suosimaan muutoinkin yhteiskäyttöä, Kortesmäki mainitsee.

Esinelainojen kysyntää on kasvattanut ekologinen ajattelu.

Elina Kortesmäki

Frisbeegolfista mölkkyyn

Seinäjoen kirjastosta on parin vuoden ajan ollut mahdollista lainata liikunta- ja pelivälineitä.

– Kysytyimpien listalla on kesäisin frisbeegolf-setti ja talvisin lumikengät, Elina Kortesmäki kertoo.

Hyllystä löytyvät niin kahvakuulat, tennismailat, kompassi, mölkky kuin rantalentopallokin.

– On ollut kiva huomata, että esimerkiksi koripallo haetaan ex tempore ja mennään yhdessä heittelemään korista.  

Liikuntavälineistä osa on hankittu asukasbudjetista saadulla määrärahalla. Osallistavassa budjetoinnissa kaupunkilaiset saavat vuosittain äänestää, mihin kohteisiin tietty summa käytetään.

Astiastosta ukuleleen

Lainattavien esineiden joukko täydentyi hiljattain kahviastiastoilla, jotka saatiin Törnävän kartanolta. Pääkirjaston lisäksi kahviastiasto on lainattavissa Nurmon, Peräseinäjoen, Ylistaron ja Kyrkkärin kirjastoista.

Esinevalikoimassa on jo pitkään ollut energiamittari. Elina Kortesmäki kertoo, että sen lainaus nousi uusiin lukemiin sähkön hinnan pompatessa runsas vuosi sitten. Kysyntä on nyt tasaantunut, mutta ihmiset ovat yhä kiinnostuneita sähkölaitteiden kulutuksesta.

Roskapihdit hankittiin esinevalikoimaan asiakkaan toiveesta jokin vuosi sitten.

Elina Kortesmäki

Roskapihdit hankittiin esinevalikoimaan asiakkaan toiveesta jokin vuosi sitten. Pihahommiin on mahdollista lainata puutarhavälineitä, sillä pääkirjaston valikoimassa ovat myös lapio ja monitoimivarsi, johon on kiinnitettävissä hara tai kuokka. Piknikille mennessä kirjastosta voi hakea grillin lainaksi.

Soittimia edustaa ukulele. Se on paitsi suosittu myös kokonsa puolesta helppo lainattava.

Esineiden laina-aika on pääsääntöisesti yksi viikko, mutta lautapeleillä se on kaksi. Nämä ovat kuuluneet valikoimaan jo useamman vuoden. Lautapeleistä suosituimpia ovat monelle tutut klassikot, kuten Alias ja Carcassone, lasten lautapelit ja oppimispelit. Niitä viedään kotiin pelattavaksi perheen ja ystävien kanssa sekä keräännytään kirjastolle pelaamaan.

Jos lainatiskillä huomaa unohtaneensa kassin kotiin, ei sillä ole enää niin väliä. Tilanteen voi paikata lainaamalla kirjastolta kangaskassin, jonka palauttaa samaan aikaan kuin kirjatkin eli neljän viikon kuluessa.

Muut artikkelit