Ei ruokita roskista! – Hävikkiruoka hyötykäyttöön

Suomessa tuhlataan vuosittain 360 miljoonaa kiloa ruokaa. Valtakunnallisella Hävikkiviikolla on tarkoitus lisätä arvostusta ruokaa kohtaan.

Ruokahävikki tarkoittaa alun perin syömäkelpoista ruokaa, joka on päätynyt roskikseen esimerkiksi pilaantumisen takia. Sen syntyä olisi voitu välttää ennakoimalla paremmin ruoan kulutusta taikka valmistamalla tai säilyttämällä ruoka toisin.

Valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään vuosittain viikolla 37. Hävikkiviikolla nostetaan ruoan arvostus ja ruokahävikin vähentämisen tärkeys keskiöön. Etappi viestii aiheesta hävikkiviikolla somekanavillaan ja järjestää teeman mukaista toimintaa päiväkodeissa ja kummikoulussaan.

Maailmanlaajuisesti noin kolmannes tuotetusta ruoasta eli 1,3 miljardia tonnia heitetään vuosittain roskiin. Suomessa tuhlataan vuosittain yhteensä 360 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa, joista kotitalouksien osuus on yli 100 miljoonaa kiloa.

Tämä tarkoittaa, että yhtä henkilöä kohden heitämme ruokaa pois keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa. Rahassa mitattuna se on noin 100 euron arvosta ruokaa. Lisää Suomen ruokahävikistä voit lukea Saa Syödä! -sivustolta.

Hävikillä on ympäristövaikutuksia. YK:n ympäristöohjelma UNEP on arvioinut, että ruokahävikki vastaa 8–10 prosentista kasvihuonekaasuja. YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin kuuluu ruokahävikin puolittaminen vuoteen 2030 mennessä.

Muut artikkelit