Poistotekstiilien kierrätys on nyt osa lajittelun arkea
Toiminnassa on kuitenkin vielä opettelemista. Likaista ja väärää materiaaliakin on seassa.
Etapin asiakkaille on ollut vuoden alusta lähtien tarjolla mahdollisuus poistotekstiilien lajitteluun kierrätystä varten. Kotitalouksien käyttökelvottomille, mutta puhtaille ja kuiville vaatteille ja kodintekstiileille on järjestetty keräys ja kierrätys Etapin jäteasemilla ja RE-pisteellä. Joista ne päätyvät esilajittelun kautta Paimion poistotekstiilien kiertotalouslaitokseen.
Kuntien asukkaat ovat löytäneet Etapin poistotekstiilien keräyksen, ja tekstiilejä onkin tullut kaikille jäteasemille runsaasti. Yhteensä syyskuun loppuun mennessä tekstiilejä on vastaanotettu 14 143 kiloa.
”Poistotekstiilien vastaanotto uutena maksuttomana jätelajina on kyllä vastaanottomääristä päätellen saatu asiakkaiden tietoisuuteen. Lajittelun osalta on kuitenkin vielä parantamisen varaa, sillä joukossa on myös likaisia ja väärin lajiteluja tuotteita, toteaa Etapin palvelupäällikkö Anna Mäntylä.
Poistotekstiileistä jalostetaan uusiokuitua teollisuuden käyttöön. Yritysten poistotekstiiliä ei jäteasemien keräyksessä oteta vastaan, koska keräys katetaan kuntien asukkailta perittävällä ekomaksulla ja yritykset eivät maksa ekomaksua.
Mitä laittaa poistotekstiilien keräykseen?
Saa laittaa
- Puhtaat ja kuivat, mutta käyttökelvottomat, esimerkiksi rikkinäiset, vaatteet ja tekstiilit:
- Takit, housut, hameet ja paidat
- Lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat
Huom! Pakkaa muovipussiin ja sulje tiiviisti. Vie keräykseen jäteasemalle tai RE-pisteelle.
Tarkemmat vinkit poistotekstiilien lajitteluun löydät Etapin verkkosivuilta.
Ei saa laittaa
- Huonokuntoisia kierrätyskelvottomia tekstiilejä: likaiset, haisevat, kosteat homeiset tai tuholaisia sisältävät.
- Materiaaliltaan kierrätyskelvottomat tekstiilit: kengät, asusteet, alusvaatteet, sukat, sukkahousut, matot, tyynyt, peitot, pehmolelut.
- Nämä mainitut tekstiilit lajitellaan poltettavaan jätteeseen.
Huom! Ehjät, puhtaat ja edelleen käyttökelpoiset tekstiilit kannattaa vielä kirpputorille tai lahjoituksiin!
Mitä poistotekstiileille tapahtuu?
Lakeuden Etappi järjestää kotitalouksien poistotekstiilien keräyksen ja esilajittelun. Esilajittelussa Trimmassa (ent. Kaks’ kättä -paja) väärinlajitellut ja kierrätyskelvottomat tekstiilit erotellaan, jonka jälkeen ne lajitellaan vielä materiaalin mukaan. Kierrätyskelpoinen materiaali kuljetetaan Turkuun ja sieltä jatkokäsittelyyn Paimion kiertotalouslaitokseen, jossa siitä tehdään uusiokuitua teollisuuden käyttöön. Kierrätyskelvottomat tekstiilit päätyvät edelleen poltettavaan jätteeseen ja jätevoimalaan.
Siellä joukosta poimitaan erikseen sellaisenaan uudelleen käytettäväksi kelpaavat tuotteet ja erotellaan poltettavaan jätteeseen kierrätyskelvottomat tekstiilit.
Paimiossa kierrätysprosessiin päätyvät tekstiilit avataan kierrätyskuiduksi, jota käytetään uusien tuotteiden raaka-aineina. Lopputuotteena voidaan valmistaa esimerkiksi lankoja, kankaita, eritysmateriaaleja, akustiikkalevyjä ja komposiitteja. Kuidulle haetaan myös jatkuvasti uusia käyttökohteita.
Näin lajittelet tekstiilit
Poistotekstiilin keräykseen
Poistotekstiilin keräykseen lajitellaan puhtaat, kuivat ja käyttökelvottomat vaatteet, esimerkiksi: takit, housut, hameet ja paidat. Myös kodintekstiilit lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat
Pakkaa muovipussiin ja sulje tiiviisti. Vie keräykseen jäteasemalle tai RE-pisteelle.
Poltettavaan jätteeseen
Kosteat, homeiset, tekstiilituholaisia sisältävät ja haisevat tekstiilit tulee lajitella poltettavaan jätteeseen, koska niitä ei voida hyödyntää.
Poistotekstiilikeräykseen ei myöskään kuulu alusvaatteet, sukat, sukkahousut, kengät, laukut ja vyöt. Tämä johtuu hygieniasyistä ja siitä, että niitä ei voida kierrättää.
Kodintekstileistä kierrätyskelvottomia ovat matot, tyynyt, peitot, pehmusteet ja pehmolelut.
Uudelleenkäyttöön
Itselle tarpeettomat, mutta puhtaat ja käyttökelpoiset vaatteet kannattaa kierrättää uudelleenkäyttöön. Ne voi esimerkiksi lahjoittaa eteenpäin tai myydä. Käyttökelpoisina ne voi myydä kirpputoreilla tai lahjoitta hyväntekeväisyysjärjestöjen keräyksiin.