Pakkausjätteiden nelilokerokeräys käynnistyi mutkattomasti

Pakkausjätteiden erilliskeräys laajeni viime kesänä kaikille vähintään kolmen huoneiston taloyhtiöille. Keräys toteutettiin pääosin uudella tavalla eli nelilokeroastioilla. Uudenlainen kierrätettävien jätteiden keräystapa lähti hyvin liikkeelle. Asiakkaan mielestä suorastaan mallikkaasti.

Kuuntele podcast aiheesta

Etapin astiapalvelu toimitti nelilokeroisen pakkausjätteiden keräysastian 1300 kiinteistölle kartonki-, lasi-, metalli-, ja muovipakkausten keräystä varten niille taloyhtiöille, joilla keräystä ei vielä ollut. Isoille taloyhtiöille, eli vähintään kymmenen huoneiston kiinteistöille taajamissa, suuria muutoksia ei tullut. Ainoastaan muovipakkausten keräysastioita toimitettiin muutama sata niille isommille kiinteistöille, joilla sitä ei vielä ollut.

– Keräys on lähtenyt käyntiin jopa yllättävän hyvin. Astiat saatiin jaettua aikataulussaan, asiakkaat ottivat sen hyvin vastaan ja lähtivät kierrättämään suunnitellusti. Myös keräily on sujunut hyvin, kuvailee Etapin logistiikkapäällikkö Ilkka Letonsaari. Taustalla oli hänen mukaansa toki laajat ennakkosuunnitelmat ja laskelmat, joten arpomalla matkaan ei lähdetty.

Asiakkaat ovat Letonsaaren mukaan osanneet lajitella ja kerätty materiaali on ollut oikeanlaista.

– Asiakkaat ovat valveutuneita lajittelun osalta. Homma on lähtenyt siinäkin mielessä hyvin liikkeelle eli jätteen laatu on ollut hyvää. 

Letonsaaren mukaan astioiden kapasiteetti on pääsääntöisesti riittänyt, aluksi paikoin tehdyn tyhjennysvälien hienosäädön jälkeen. Edelleen asiakkailla on mahdollisuus vaikuttaa tyhjennysväleihin, jos näyttää siltä, että astiat täyttyvät liian nopeasti.

Pakkausjätteiden keräystä lisättiin, jotta saavutettaisiin jätelain tiukentuneet kierrätystavoitteet. Etapin uudessa Spot-palvelujärjestelmässä on huomioitu myös keräyksen ympäristövaikutukset sekä kohtuulliset hinnat.

Asiakaskokemus

Mikko Kuoppala: Lokeroastian käyttö sujunut hyvin

Asunto-osakeyhtiö Seinäjoen Metsän ukko 2:n taloyhtiön puheenjohtaja Mikko Kuoppala tutustui nelilokeroastiaan jo keväällä testimielessä, ja kerroimme hänen ennakkomietteistään kesän Etappi-aviisissa. Nyt on takana muutama kuukausi kokemusta astian käytöstä, joten kysyimme, minkälaiset ovat kokemukset uudesta keräystavasta.

Mikko Kuoppalan mukaan nelilokeroastian käyttö on lähtenyt mallikkaasti käyntiin. Hän toteaa lajittelun sujuneen kaiken kaikkiaan hyvin.

Nelilokeroastiassa on omat lokeronsa kullekin pakkausjätteelle, kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkauksille. Näin taloyhtiön asukkaiden ei tarvitse kuljettaa pakkausjätteitä enää ekopisteelle.

Tarja ja Mikko Kuoppala testasivat nelilokeroastiaa.

Vinkki

Vie isot pahvilaatikot ekopisteelle tai jäteasemalle, näin säästät tilaa taloyhtiön keräysastiassa!

– Lokeroihin on laitettu pääsääntöisesti sitä jätettä mitä niihin kuuluukin. Lokeroiden tilavuuskin on toistaiseksi riittänyt. Toiveena on, että kartongit litistettäisiin pienemmäksi, sillä muuten astia täyttyy nopeasti, Kuoppala muistuttaa asukkaita.

Lokeroastia on ansainnut Mikko Kuoppalan mielestä hyvin paikkansa. Lajittelun vuoksi muovi- ja kartonkipakkaukset eivät vie enää tilaa poltettavan jätteen astiassa. Näiden lisäksi jätekatoksessa on biojäteastia.

Vinkki omakoti- ja paritaloasukkaille taajamissa!

  • Voitte halutessanne saada pihaanne oman pakkausjätteiden keräysastian.

  • Nelilokeroastiaan lajitellaan kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkaukset.

  • Saat keräysastian maksutta pihaasi, tyhjennysmaksu esimerkiksi 360-litraiselle astialle on13,53 euroa per tyhjennyskerta .

  • Nelilokeroastian voi ottaa myös kimpassa naapureiden kanssa. Ota yhteyttä asiakaspalveluumme!

Lokerokeräys vähentää myös päästöjä

Laajentunut pakkausjätteiden erilliskeräys toteutettiin osittain nelilokeroastioilla. Varsinkin pienemmissä taloyhtiöissä, joissa jätemäärät eivät ole kovin suuria, pakkausjätteiden kerääminen nelilokeroastialla on toimiva ratkaisu. Samaan astiaan voidaan näin kerätä neljää eri pakkausjätettä eli kartonki-, lasi-, metalli-, ja muovipakkauksia. Nelilokeroastia tyhjennetään samalla kertaa jäteautoon, jossa on omat vastaavat lokeronsa kullekin jätelajille. Näin toimien päästöt eivät lisäänny, vaikka jätelajeja kerätään enemmän.

Lokeroastioita on kahta mallia, nelilokeroastia pakkausjätteille ja kaksilokeroastia biojätteelle ja poltettavalle jätteelle. Kaksilokerokeräys toteutetaan Etapin toimialueella aikavälillä 2024–2026, alkaen ensi huhtikuussa Lapualla, Kurikassa ja Ilmajoella. 

Lokeroastiat helpottavat tilanpuutetta pienissä jätekatoksissa, kun erillisiä astioita kaikille jätelajeille ei välttämättä tarvita. Isoissa taloyhtiöissä käytössä tulee kuitenkin olemaan edelleen erilliset astiat eri jätelajeille, koska jätettä syntyy enemmän. 

Kolmen ja neljän huoneiston kiinteistöihin tulevat kaksilokeroastiat poltettavalle jätteelle ja biojätteelle vasta myöhemmin, alkaen keväällä 2024. Tämän jälkeen pieni taloyhtiö ei välttämättä tarvitse kuin kaksi keräysastiaa: yhden kaksilokeroastian ja yhden nelilokeroastian.

Muut artikkelit