Tant­tu tor­juu pika­muo­tia ja tuo pu­keu­tu­mi­seen iloa

Vaatelainaamo Tanttu tarjoaa asiakkailleen jotain uutta ja ihanaa kuormittamatta ilmastoa.

Piirin Atelje-talon alakerrassa käy melkoinen vilske, kun Vaatelainaamo Tantun asiakkaat valitsevat rekeiltä lainavaatteensa seuraaviksi viikoiksi. Tanttu tarjoaa vaihtoehdon pikamuodille, mahdollisuuden löytää jotain uutta ja ihanaa sekä ilon leikitellä vaatteilla. 

Vaatelainaamo Tanttua pyörittää yrittäjäkaksikko Johanna Rintamäki ja Heidi Hirvilammi. Ystäviä yhdistää sama aatemaailma sekä innostus suomalaisiin vaatemerkkeihin ja designiin.

Johanna kertoo ajatuksen vaatelainaamosta lähteneen liikkeelle ilmastoahdistuksesta ja kysymyksestä, miten itse voisi vaikuttaa kulutuksen vähentämiseen.

– Olin seurannut muualla olevaa vaatelainaamotoimintaa ja se vaikutti hyvältä idealta. Seinäjoen kokoinen paikkakunta ei kuitenkaan yrityksiä kiinnostanut, joten oli ryhdyttävä itse tuumasta toimeen.

– Kypsyttelimme Heidin kanssa ajatusta, että vaihdettaisiinko vaatteita kaveriporukalla ja facebook-ryhmässä. Mutta eihän siinä mennyt kuin vajaa puoli vuotta, niin olimme perustamassa osakeyhtiötä.

Ajatus vaate­lainaamosta lähti liikkeelle ilmasto­ahdistuk­sesta ja kysymyksestä, miten itse voisi vaikuttaa kulutuksen vähentämiseen.

Johanna Rintamäki

Vaatelainaamon nimi Tanttu tulee eteläpohjalaisesta murresanasta, joka tarkoittaa mekkoa tai leninkiä. Tanttu avattiin helmikuussa 2019 Hirvilammien yläkerrassa Seinäjoen Kivistössä.

– Yllätys oli valtava, kun se herätti niin paljon mielenkiintoa. Pinnalla olleet ilmiöt, kuten konmaritus tuki uudenlaista ajattelua, että kaikkea ei tarvitse ostaa omaksi. Lisäksi pikamuoti oli valittu vuoden 2018 turhakkeeksi, ja suomalainen vaate-design oli hyvässä nosteessa, Rintamäki summaa.

Tantun jäsenenä kolmisen vuotta ollut Jasmin Wilén valitsee lainaamosta keltaisen mekon, jossa on hänen mukaansa Käärijä-fiilistä, sekä over size -kukkableizerin.

Tanttu muutti alkutaipaleellaan Piirille ja sieltä edelleen keskustan liiketiloihin, jossa se toimi runsaat kaksi vuotta.

– Paluu Piirille tuntuu omalta ja tätä kaipailtiin myös asiakkaiden suunnalta. Lainaamon ollessa avoinna kolmena iltana viikossa käy asiakkaita paljon samaan aikaan. Näin yhteisöllisyys kasvaa, ja osallistamme tanttulaisia muutenkin yhdessä tekemiseen, Johanna kertoo.

Vastuullisesti valmistettuja vaatteita

 Tantun periaatteena on ollut alusta lähtien tarjota rekeillään ainoastaan suomalaisia, vastuullisesti valmistettuja design-vaatteita.

– Etenkin alussa ihmiset yhdistivät vaatevuokraamisen vain juhlavaatteisiin, mutta meidän valikoima on pääasiassa arkikäyttöön.

– Suosituimpia ovat tunikat ja mekot, jotka sopivat monentyyppiselle vartalolle. Valikoima pidetään ajankohtaisena ja monipuolisena. Kuuntelemme paljon asiakkaita ja täydennämme vaaterekkejä myös heidän toiveittansa pohjalta.

– Yhtenä ajatuksena on, että ihminen kokeilee ja löytää jotain uutta. Ihaninta on kuulla palaute, että asiakas on saanut elämänsä ensimmäiset kehut pukeutumisesta, kun hänellä on ollut yllään Tantusta lainattu vaate. Me myös mielellämme neuvomme asiakasta asuvalinnoissa, Johanna toteaa.

Miksi vaatelainaamon palveluja halutaan käyttää, siihen on hänen mukaansa parikin keskeistä syytä, jotka ovat tulleet asiakaskyselyissä esille.

– Ympäristöarvot ja vastuullisuus ovat asiakkaille tärkeitä ja omaa aatetta halutaan ilmentää pukeutumisella.  Monet eivät tykkää shoppailusta, joten on helppo tulla valitsemaan valmiiksi mietitystä valikoimasta mieluinen vaate. Ekologisuus tulee kaikille ikään kuin sivutuotteena, koska lainatessa tulee ostettua vähemmän.

Ei enää asukriisiä!

Tantun jäsenenä kolmisen vuotta ollut Jasmin Wilén valitsee lainaamosta keltaisen mekon, jossa on hänen mukaansa Käärijä-fiilistä, sekä over size -kukkableizerin.

– Tämä on hyvä, koska lukemani mukana syksyn hitti on pikkaisen iso jakku olkatoppauksineen. Se on nyt kuuminta hottia, hän tietää.

En halua kuluttaa pikamuotia. On ihanaa saada omaan repertuaariin uusia vaatteita ilman, että niitä tarvitsee ostaa.

Jasmin Wilén

Tullessaan hän palautti festareilla käyttämänsä sifonkimekon, johon oli yhdistänyt värikkään topin ja farkut. Jasminin mukaan on kiva käyttää joskus räväköitä vaatteita.

– Juhlia ja festareita on silti aika harvoin, joten pääasiassa haen vaatteita arkeen. Tantun vaatteet ovat suomalaista designia, millä on iso merkitys.

– Vihreät arvot ovat tärkeitä, enkä halua kuluttaa pikamuotia. Sen vuoksi on ihanaa saada omaan repertuaariin uusia vaatteita ilman, että niitä tarvitsee ostaa. Minulla ei ole ollut asukriisiä sen jälkeen, kun liityin Tantun jäseneksi, Jasmin toteaa.

Muut artikkelit