Asuk­kaille laa­jem­mat mah­dolli­suu­det la­jitte­luun

SPOT-palvelulla tarjotaan biojätteen lajittelumahdollisuus nyt myös pienkiinteistöille haja-asutusalueille.

Kuuntele podcast asian taustoista

Haastattelussa KIVO:n johtava asiantuntija Timo Hämäläinen.

Lakeuden Etapin jätehuoltopalvelujen uuden jätelain mukaiset muutokset etenevät. Uudet jätteiden erilliskeräyspalvelut eli Spot-palvelut tarjoavat entistä laajempia lajittelumahdollisuuksia. – Jätelain ja EU:n tavoitteiden saavuttaminen edellyttää kierrätyskelpoisten jätteiden tehokasta lajittelua ja laajempaa erilliskeräystä sekä jätteiden ohjaamista kierrätettäväksi, toteaa Etapin kehitys- ja ympäristöpäällikkö Mirva Hautala.

Tiesitkö, että…

uuden jätelain ja asetuksen tavoitteena on, että yhdyskuntajätteestä valmisteltaisiin uudelleenkäyttöön tai kierrätettäisiin 55 % vuonna 2025, 60 % vuonna 2030 ja 65 % vuonna 2035.

Uutta SPOT-palveluissa on monilokeroastioiden käyttö jätteiden keräyksessä. Pakkausjätteitä kerätään nelilokeroastialla ja biojätettä pientaloissa kaksilokeroastialla. Kaksilokeroastioissa on omat lokeronsa biojätteelle ja poltettavalle jätteelle.

Biojätteet tullaan jatkossa keräämään kaikilta kompostoimattomilta kiinteistöiltä koko toimialueella vuoden 2026 loppuun mennessä.

Jurvan alueella biojätteen ja pakkausjätteiden erilliskeräykset toteutetaan kunnan järjestämänä jätteenkuljetuksena. Biojätteen keräys ei laajene Jurvaan pienkiinteistöille kiinteistön haltijan järjestämän jätteenkuljetusjärjestelmän vuoksi.

Muut artikkelit