Suu­ta­rin vers­taal­la ken­gät kun­toon

Kurikkalainen suutari Esa Saukko on huomannut viime aikoina, että liikkeeseen tuodaan entistä useammin korjattavaksi paitsi kenkiä myös laukkuja, reppuja ja urheiluvarusteita. Näin hyväksi koetulle tavaralle saadaan lisää käyttöikää.

Asiakas haluaa yleensä kunnostaa vanhat kenkänsä, koska ne istuvat hyvin jalkaan ja vastaavia ei enää löydy. Tyypillisin jalkine, joka tuodaan suutarin verstaalle, on työkenkä.

Esa Saukolla on ollut suutarinliike Kurikassa kolme vuosikymmentä.

– Työkengät halutaan pitää kunnossa, koska niiden päällä ollaan eniten. Vaikka ne muuten ovat kestäviä, täytyy vetoketju tai tarrakiinnitys toisinaan uusia.

Aikaisemmin suutarilla teetettiin paljon korkolappuja, mutta näiden määrä on vähentynyt.

– Ihmiset ostavat nykyisin kertakäyttöjalkineita, joita pidetään se aika, kun ne kestävät ja sitten heitetään pois. Lisäksi nykymuoti suosii lenkkareita, joissa ei ole korkolappuja, mutta muuten niitäkin tuodaan korjattavaksi.

Esa Saukko on perinteikkään käsityöläisammatin harjoittaja, jolla on usean vuosikymmenen kokemus alalta.  Kurikassa hänellä on ollut oma liike vuodesta 1993 lähtien.

Esa Saukon työhön sisältyy tänä päivänä paljon muutakin kuin kenkien korjaamista. Suutari kunnostaa myös muita nahkatavaroita, kuten laukkuja, teroittaa saksia, tekee avaimia ja pitää myymälää, jossa on tarjolla muun muassa kenkien hoitoon liittyviä tarvikkeita.

Muut artikkelit