”On hyvä mieli, kun saa kierrättää myös biojätteet”
Tarja ja Hannu Harju Lapualta ottivat kaksilokeroastian käyttöön.
Tarja ja Hannu Harju ovat tyytyväisiä siihen, että poltettavan jätteen määrä on vähentynyt biojätteen erilliskeräyksen myötä. Kahden hengen taloudessakin biojätettä tulee jonkin verran.
Kuuntele podcast aiheesta
Talvisen kipakkana pakkaspäivänä Tarja ja Hannu Harju saivat pihalleen Lapuan Korvenojantielle uutuuttaan kiiltävän kaksilokeroastian, kun Etapin astiapalvelu hurautti paikalle astiaa tuomaan. Samalla kiinteistölle saatiin biojätteen lajittelumahdollisuus ihan uudella Spot Plus -palvelulla eli biojätteen erilliskeräys kaksilokeroastialla.
Harjut ottivat astian käyttöön maaliskuun lopulla, koska tyhjennykset alkaisivat huhtikuussa. Haastattelua tehtäessä kokemusta biojätteen lajittelustakin oli jo kertynyt.
– Biojätteen lajittelu lähti liikkeelle ihan hienosti. Parit omenankuoret vielä tipahti vanhaan poltettavan jätteen astiaan, mutta yllättävän hyvin ja nopeasti siihen tottui. Ja on hyvä mieli, kun saa kierrättää myös biojätteen, kuvailee tunnelmia Tarja Harju.
Kompostointiin ei kiinnostusta eikä aikaa
Hannu Harjun mukaan erilliskeräykseen lähteminen oli helppo valinta, koska heillä ei ole kiinnostusta kompostointiin eikä oikein osaamista tai aikaakaan, ja lisäksi siinä olisi oma vaivansa. Syrjäisellä paikalla asujat eivät myöskään halua houkutella karhuja kompostoria nuuskimaan.
– Meillä syntyy biojätettäkin aika vähän, kahdestaan kun ollaan, paitsi silloin kun on lapsia ja lapsenlapsia koolla. Niin ei ole tullut mieleenkään, että ryhdyttäisiin kompostoimaan, Hannu Harju toteaa.
Kaksilokerokeräys systeeminä saa Harjuilta kiitosta, heistä on järkevää, kun on vain yksi jäteastia pihassa sen sijaan, että kiinteistölle olisi tuotu erillinen biojäteastia. – Ja se on myös siistin näköistä, lisää Tarja Harju.
Biohajoava muovipussi on ollut toimiva
– Ruoanlaitosta biojätettä tulee aina jonkin verran, hedelmien kuoria, vihannesten naatteja, ruukkusalaateista tyvet, kaloista nahkoja ja ruotoja, pieniä luita ja sitten tietysti kahvinsuodatinpussit ja teen porot tai pussit, Hannu Harju listaa.
Harjut ovat kokeilleet erilaisia biojätteen pakkaamistapoja, kuten esimerkiksi kartonkipakkauksia ja jauhopusseja sekä biohajoavia muovipusseja, jälkimmäiset ovat osoittautuneet toimivaksi ratkaisuksi heillä.
Omien kokemustensa perusteella Harjut ovat sitä mieltä, että biojätteen lajittelu on hyvä juttu, johon tottuu nopeasti.
– Kyllä biojätteen lajittelu on hyvä ratkaisu, ja sellaisen muutoksen on huomannut, että poltettavan jätteen roskikseen tulee entistä vähemmän jätettä, mikä tuntuu hyvältä, Tarja Harju kiteyttää pariskunnan mietteet.