Mäki-Jylli­lät jat­ka­vat kom­pos­toin­tia

Kurikkalaisilla mäki-Jyllilöillä on ollut lämpökompostori käytössä yli kymmenen vuotta. Vaikka nyt olisi ollut mahdollisuus siirtyä biojätteen erilliskeräykseen, ei siihen ole mitään tarvetta.

– Kompostointi sujuu hyvin ja mullalle riittää kyllä käyttöä, Masa ja Johanna Mäki-Jyllilä toteavat.

He hankkivat kompostorin lasten ollessa pieniä, koska halusivat vähentää poltettavan jätteen määrää ja saada biojätteen ravinteet hyötykäyttöön. Kompostorin ansiosta jäteastian tyhjennysväli oli mahdollista pidentää neljään viikkoon.

Nelilapsisessa perheessä syntyy melko runsaasti biojätettä, koska ruokaa valmistetaan paljon kotona. Biojäte kerätään omaan astiaansa keittiössä ja tämä tyhjennetään piharakennuksen nurkalla olevaan lämpökompostoriin.

Päävastuu kompostorista ja sen toimivuudesta on perheen isällä.

– Meillä ei ollut aikaisempaa kokemusta kompostoinnista, mutta hyvin on sujunut, Masa Mäki-Jyllilä toteaa.

Kompostointi sujuu hyvin ja mullalle riittää kyllä käyttöä.

Masa ja Johanna Mäki-Jyllilä

Kompostimullalle löytyy käyttöä

– Tyhjennämme kompostorin kolme, neljä kertaa vuodessa. Ainesta ei käytetä sellaisenaan, vaan sen annetaan jonkin aikaa tekeentyä. Pihapiirissä riittää käyttökohteita, kuten marjapensaat, kukkapenkit ja hedelmäpuut. Kompostimulta sopii hyvin myös nurmikon painanteiden paikkaamiseen.

Masa ja Johanna Mäki-Jyllilä toteavat, että heidän perheessään kaikki mahdollinen kierrätetään ja jätteet lajitellaan. Lasi- ja metallipakkausten sekä paperin lähimmät keräyspisteet on Tuiskulan kylätalolla. Keskustan ekopisteeseen voi toimittaa myös muovi- ja kartonkipakkaukset.

Muut artikkelit