Käy­te­tyn kor­jaa­mi­nen sääs­tää luon­non­va­ro­ja ja pie­nen­tää hii­li­ja­lan­jäl­keä

Menikö vaate tai tavara rikki? Älä heitä pois, vaan korjauta se! Etapin toimialueellaan tarjoaman Korjaa.se-verkkopalvelun kautta voit löytää rikkinäiselle tavarallesi korjaajan helposti.

Julkaisemme uudestaan suosittuja juttujamme: tässä korjaajien tarinat syksyn 2023 Etappi-aviisista.

Tiesitkö, että voit pienentää omaa hiilijalanjälkeäsi vähentämällä syntyvän jätteen määrää esimerkiksi korjaamalla käytettyä uuden ostamisen sijasta? Voit etsiä rikkinäiselle tuotteelle korjaajan Korjaa.se -verkkopalvelusta, jonka Etappi tarjoaa toimialueensa asukkaille. Palvelussa mukana olo on korjausyrittäjille maksutonta.

Pesukone simahtaa, lempifarkuista hajoaa vetoketju tai perintösohvasta on kangas puhki. Mitä teet? Moni luovuttaa tässä vaiheessa, heittää vanhat pois ja ostaa uudet tilalle. Nykyaikaisempi ja vastuullisempi ajattelutapa kuitenkin on selvittää ensin, voiko tuotteen korjata. Etappi tarjoaa alueensa asukkaille Korjaa.se/Etelä-Pohjanmaa -verkkopalvelun, joka yhdistää korjattavat ja korjaajat. 

Kestävä kuluttaminen ja käytetyn korjaaminen on tätä päivää, vähentämällä kulutustaan säästää paitsi rahaa myös luonnonvaroja. Korjaaminen on ilmastoteko.

Mirva Hautala

Etappi haluaa tarjota asiakkailleen palvelun, jotta jätteen määrä vähenisi ja vanhan korjauttaminen olisi helppoa. Palvelu auttaa myös alan pienyrittäjiä ja käsityöläisiä, koska mukana oleminen on yrittäjälle maksutonta näkyvyyttä. 

– Kestävä kuluttaminen ja käytetyn korjaaminen on tätä päivää, vähentämällä kulutustaan säästää paitsi rahaa myös luonnonvaroja. Korjaaminen on ilmastoteko, muistuttaa kehitys- ja ympäristöpäällikkö Mirva Hautala Korjaa.se -palvelun tausta-ajatuksesta. Tämä on tärkeää ympäristön kannalta, koska tavaroiden tuottaminen ja kuluttaminen kasvattavat meidän kaikkien hiilijalanjälkeämme. Kierrättäminen ja kulutuksen vähentäminen taas vähentävät ympäristön kuormitusta.

Korjaa.se-palvelun yrittäjät korjaavat

 • huonekaluja
 • kenkiä ja jalkineita
 • kodinkoneita ja laitteita
 • koruja ja kelloja
 • pienkoneita
 • polkupyöriä
 • urheiluvälineitä
 • puhelimia ja tietokoneita
 • soittimia
 • vaatteita ja tekstiilejä
 • valaisimia

Syntyvän jätteen vähentäminen ja siihen kannustava neuvonta on yksi jäteyhtiön viestinnän tärkeä tehtävä. Korjaa.se -palvelu on yksi tapa edistää tätä.  Esimerkiksi Etapin jäteasemille tulee myös käyttökelpoista tavaraa, josta on ehkä liian helposti luovuttu tavaran mentyä epäkuntoon.

Korjaa.se -verkkopalvelun on toteuttanut pirkanmaalainen Ekokumppanit Oy, ja siinä on nykyään mukana useita jäteyhtiöitä eri puolilta Suomea. Etappi on tilannut palvelun myös eteläpohjalaisten käytettäväksi, jota varten kartoitettiin Etapin toimialueen korjaus- ja huoltoyritykset. Mukana olevien yritysten palvelut, yhteystiedot ja mahdolliset nettisivulinkit löytyvät Korjaa.se -verkkopalvelusta sekä kuntakohtaisesti että palveluiden mukaisesti.

Korjaa.se -palveluun pääsee joko Etapin nettisivujen etusivulla olevan linkin kautta tai menemällä suoraan osoitteeseen korjaa.se/Etelä-Pohjanmaa. Uusi yritys voi liittyä palveluun maksutta ilmoittautumalla sivustolla olevalla sähköisellä lomakkeella. Tiedot päivitetään vuosittain. Vastuu tietojen oikeellisuudesta on tiedot antaneella yrityksellä.

Korjaajan tarinat – lue erilaisten korjausyrittäjien kokemuksia ja näkemyksiä.

Muut artikkelit