Asi­akas­koke­mus: Neli­lo­ke­ro­as­tia hel­pot­taa ar­kea oma­koti­ta­lossa

Nelilokeroastian ansiosta kierrättäminen on vaivatonta myös omakotitalossa, Tiina Roos kertoo.

Seinäjoen Joupissa sijaitsevan omakotitalon pihalla on pakkausjätteiden nelilokeroastia, jossa on lokerot kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkauksille. Tiina Roos hankki astian kotikiinteistölle tehdäkseen kierrätyksestä aikaisempaa sujuvampaa.

– Yhden auton taloudessa kierrätettävien jätteiden kuskaaminen oli välillä hankalaa. Läheisen keräyspisteen astiat ovat myös usein tupaten täynnä. Tuntui kurjalta fillaroida sinne ja huomata, että ne eivät välttämättä mahdukaan astioihin. Lisäksi etenkin muovipakkauksia saattoi kertyä iso kasa välivarastointipaikkana toimineeseen piharakennukseen ennen kuin ne tuli vietyä kierrätykseen.

Työympäristöasiantuntija Tiina Roos toimii yrittäjänä ja tekee paljon töitä kotitoimistollaan, mikä osaltaan lisää esimerkiksi kartonkipakkausten määrää. Hän ilahtui kuullessaan, että nelilokeroastia on mahdollista saada omaan pihaan. Ensimmäisten viikkojen kokemukset ovat vastanneet odotuksia.

– Nelilokeroastia helpottaa arkea, mistä on valmis jonkin verran myös maksamaan, Tiina Roos toteaa.

Kierrätys tehostunut

Kolmihenkisessä perheessä on kierrätetty ja lajiteltu ahkerasti jo aikaisemmin, mutta nelilokeroastia on tehostanut tätä entisestään. Pakkausjätteet lajitellaan keittiössä omiin astioihinsa, jotka käydään tyhjentämässä nelilokeroastiaan.

– Se on mukavaa puuhaa myös 11-vuotiaalle pojallemme, joka on innokas lajittelemaan. Nelilokeroastian tyhjennys on neljän viikon välein, mikä ainakin näin alkuvaiheessa vaikuttaa riittävän. Isommat pakkausjätteet, kuten pahvilaatikot viedään edelleen kierrätyspisteelle.

Biojäte hyödynnetään lämpökompostorissa, josta saadaan multaa puutarhan kasveille. Poltettavan jätteen astia on pienin mahdollinen ja se tyhjennetään kerran kuukaudessa.

Nelilokeroastia kiinnostaa somessa

Tiina Roos on postannut nelilokeroastiasta kuvia sosiaalisen median kanaviin, joissa se on saanut hyvää palautetta: ”wau, mäkin haluan”. Roos toivookin, että tieto mahdollisuudesta saada nelilokeroastia omakotitaloon kasvaisi. Kimppa-astian voi hankkia yhdessä vaikkapa naapurin kanssa.

Muut artikkelit