Petäjävirralla päädyttiin lokeroastiaan
Biojätteen erilliskeräys hoituu vaivattomasti kaksilokeroastialla, toteaa Irma Petäjävirta Ilmajoen Koskenkorvalta. Uusi astia tuotiin omakotitalon pihaan maalis-huhtikuun vaihteessa.
– Kaksilokeroastia on helppo tapa hoitaa biojätteen kierrätys. Siitä koituva kustannus ei ole suuri verrattuna muihin asumiskuluihin, hän toteaa.
Petäjävirralla päädyttiin lokeroastiaan kompostoinnin sijasta, koska kahden aikuisen taloudessa syntyy vähän biojätettä. Lajittelusta ei ole Irma Petäjävirran mielestä ylimääräistä vaivaa. Samoin kuin muillekin lajiteltaville jätteille, löytyi biojäteastialle luonnollisesti paikka keittiöstä. Lajittelun helpottamiseksi hän on merkinnyt, mikä jäte kuuluu mihinkin astiaan. Biojätepussin hän opetteli taittelemaan sanomalehdestä.
Kaksilokeroastia on helppo tapa hoitaa biojätteen kierrätys.
Irma Petäjävirta on tyytyväinen, ettei biojätettä tarvitse enää laittaa poltettavan jätteen astiaan, vaan se päätyy Etapille hyötykäyttöön. Hän on huomannut, että poltettavaa jätettä tulee yllättävän vähän, kun biojätteen lisäksi lajitellaan ja kierrätetään pakkausjätteet, kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkauksetkin.
Kaksilokeroastian sijaan olisi voinut hankkia lämpökompostorin, mutta se ei Irma Petäjävirtaa innostanut. Sen lisäksi, että biojätettä syntyy vähänlaisesti, ei kompostimullalle olisi käyttöä. Pohjoisessa sijaitsevalla mökillä tilanne on toinen ja siellä biojätteet kerätään kompostoriin.
– Kesällä biojätettä tulee runsaasti esimerkiksi kalojen perkuutähteistä. Lisäksi mökillä on kasvi- ja perunamaata, johon tarvitaan multaa, Irma Petäjävirta kertoo.