Tai­teen lai­naa­mi­nen on eko­logi­sta ja kä­te­vää

Kaikkea ei tarvitse omistaa, voi myös lainata – taidettakin.

Taidelainaamo Parsi sijaitsee Kalevan Navetassa. Lainaamokoordinaattori, taiteilija Minna Bengs esittelee teostaan Syömällä solakaksi IV. Akralyytti- ja öljymaalaus on tehty portaiden rakentamisesta ylijääneelle hukkapalalle.

Taiteesta voi nauttia kodin seinällä ilman, että taulun hankkii omaksi. Taiteen lainaamisen suosio on Seinäjoen Taiteilijaseuran lainaamokoordinaattori Minna Bengsin mukaan noussut tasaisesti.

Kaunis, mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä taideteos puhuttelee ja antaa uutta ilmettä kotiin.

– Taidetta vuokrataan paitsi omaksi iloksi niin myös juhlia, kuten syntymäpäiviä silmällä pitäen, Minna Bengs kertoo.

Taiteen lainaaminen on ekologista ja kätevää. Kodin tyyli ja oma mieltymys saattavat muuttua, jolloin taulun voi vaihtaa toiseen. Ja aikaisemmin seinällä ollut maalaus pääsee ilahduttamaan seuraavaa taiteen ystävää.

Taidelainaamosta voi lainata kuvataidetta kohtuullista maksua vastaan vähintään kuukaudeksi. Jos teoksen haluaa lunastaa omakseen, hyvitetään kuukausierät hinnasta.

Seinäjoen Taiteilijaseuran taidelainaamo perustettiin ensimmäisten joukossa vuonna 2003. Lainaamo sijaitsee nykyisin taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetassa ja on nimeltään Parsi.

Julkiselle taiteelle on kehitteillä hiilijalanjälkilaskuri samaan tapaan kuin on jo rakennusalalla. Nämä rinnastaen voidaan todeta, että talot kestävät vähemmän aikaa kuin taide sen sisällä.

Valikoimassa kymmeniä teoksia

Taidelainaamo Parressa on noin 60 teosta Seinäjoen Taiteilijaseuran jäseniltä. Kattauksessa on maalauksia, grafiikkaa, veistoksia ja valokuvia.

– Taidelainaamon teema vaihtuu vuodenajan mukaan. Taiteilijan vapautta ei kuitenkaan sidota, vaan kukin käsittelee teemaa omalla tavallaan, Minna Bengs toteaa.

Lainattavia teoksia on esillä Parren lisäksi Piirillä sijaitsevan Teatteri Hysterian tiloissa. Lisäksi taidelainaamolla on nettisivut, joiden kautta voi tutustua teoksiin kotisohvalta, pyytää lisätietoa ja varata teoksia.

Suomen 24 taidelainaamoa on esitelty kuvataidejärjestöjen liiton ylläpitämällä sivustolla. Etapin alueella sijaitsee Seinäjoen taidelainaamon lisäksi Lapuan taidelainaamo.

Taidelainaamon valikoimassa on noin 60 teosta, Minna Bengs kertoo. Taiteilija Tapio Hirvosen öljymaalauksissa olivat kesäteeman mukaisesti esillä korallit.

Ekologisuus tärkeä arvo

Vastuu ympäristöstä on taiteilijoille tärkeää ja he toteuttavat sitä työssään.

– Käytämme paljon kierrätysmateriaaleja, mikä on kestävää ja ekologista. Uusiokäytössä ovat niin kiilapuut, kankaat kuin muutkin pohjat. Maalien jämät, jotka muuten menisivät jätteisiin, hyödynnetään tehokkaasti. Kierrätysesineistä tehdään kollaasitaidetta, Minna Bengs kertoo.

Ekologisuus on monelle taiteilijalle vallitseva elämäntyyli. Ympäristöarvot näkyvät teosten aiheissa ja sisällössä, joissa kuvataan luontoa tai otetaan kantaa sen säilyttämisen puolesta – onhan taide yksi vaikuttamisen keino.

– Taiteen kuluttaminen itsessään on myös kestävää. Teokset saattavat säilyä sukupolvelta toiselle vuosituhansienkin ajan, kuten historia on osoittanut, Bengs muistuttaa.

Keskusteluun on noussut taiteen hiilijalanjälki, johon vaikuttaa muun muassa teoksen pitkäikäisyys. Toisaalta on paljon taidetta, joka on toteutettu kierrätysmateriaalista ja tehty häviäväksi.

– Julkiselle taiteelle on kehitteillä hiilijalanjälkilaskuri samaan tapaan kuin on jo rakennusalalla. Nämä rinnastaen voidaan todeta, että talot kestävät vähemmän aikaa kuin taide sen sisällä.

Muut artikkelit