
Virpi Raita ja Timo Raudaskoski Nurmosta ovat innokkaita biojätteen lajittelijoita, jotka elävät aktiivista elämää kahden koiransa kanssa ja laittavat paljon ruokaa, kalastavat, sienestävät ja marjastavat. Biojätettäkin silloin syntyy, kun ruokaa tehdään kotona alusta asti.
”Yllättävän paljon syntyy biojätettä, vaikka meitä on vain kaksi”, toteaa tuore biojätteen lajittelija Virpi Raita.
Omakotiasukkaat ovat käyttäneet Etapin uutta kaksilokeroastiaa, johon on syntynytkin runsaasti lajiteltavaa keräyksen käynnistyttyä. Aikaisemmin biojäte päätyi poltettavan jätteen astiaan, kun biojätteen erilliskeräystä ei vielä ollut.
Syömme paljon kalaa, jolloin tulee perkuujätteitä. Samoin teemme usein salaattia, joten kuoria ja naatteja jää. Ruokaa jää tähteeksikin, koska koirat syövät omaa ruokaansa. Biojätteeseen päätyy myös kuivunutta leipää ja pilaantuneita hedelmiä.
Kaksi viikkoa sopiva tyhjennysväli
Virpi Raidan mielestä kaksilokeroastian tyhjennys kahden viikon välein on paikallaan, sillä 370-litrainen kaksilokeroastia on tullut siihen mennessä yleensä puolilleen. Näin on myös poltettavan jätteen lokeron osalta.
”Biojäteastian ei tule ollakaan täynnä, koska biojäte on niin painavaa, että astia voisi mennä rikki. Eikä se olisi hygieenistäkään vaan täysi astia voisi alkaa jo tuoksahtaa”, Raita toteaa.
Itse tykkään enemmän käyttää paperipussia, koska se menee hyvin biojäteastiaan.
Raidan ja Raudaskosken keittiössä on tiskikaapin alla lajitteluvaunu. Sisäpussina biojäteastiassa käytetään paperipusseja ja biohajoavia muovipusseja, joista molemmista on hyvät kokemukset.
”Kumpikin pussityyppi toimii, mutta itse tykkään enemmän käyttää paperipussia, koska se menee hyvin astiaan, kun taittelee yläreunat ja se näyttääkin fiksummalta. Mutta siis makuasia kumpaa käyttää”, Raita tuumaa.
Kun vielä laittaa astian pohjalle taitetun talouspaperipalan, pysyy pussi hänen mukaansa kuivana ja kasassa hyvin.
Lajittelun apuna jätehakupalvelu
Raita kertoo, että keittiön biojäteastia tyhjennetään lajitteluvaunusta usein, päivän tai parin välein vähintään. Jos joukossa on kalan perkuujätteitä, niin astia tyhjennetään heti.
Lajittelu sujuu Raidan mukaan helposti, ja jos jonkin yksittäisen tuotteen lajittelu askarruttaa, tarkistetaan asia Etapin jätehakupalvelusta, mikä löytyy Etapin nettisivujen etusivulta. Siitä löytää hänen mielestään nopeasti asiat yhdellä hakusanalla.
”Viimeksi tarkistin, kumpaan lokeroon koirankakka kuuluu”, Raita nauraa. Oikea vastaus oli, että poltettavaan jätteeseen, kuten muutkin eläinten jätökset ja kuivikkeet.
”Nyt on helppoa lajitella biojätteet, kun keräys on omassa pihassa”, Raita kiittelee.
Pariskunta on haastattelun jälkeen muuttanut rivitaloon Seinäjoelle, jossa biojätteen lajittelu jatkuu yhtä mallikkaasti.