Kokemuksia kaksilokerokeräyksestä ja biojätekimpasta
Seinäjoki, Simuna
Kari ja Katja Aho: Kaksilokeroastia toimii hyvin ja on lähellä. Biojätekimppa sopii, jos biojätettä syntyy vain vähän ja naapurusto haluaa yhteisen astian.

Seinäjoen Simunassa asuva Ahon perhe lajittelee biojätteet jo rutiinilla. Takana on kokemusta sekä kaksilokeroastian käytöstä että naapurien kesken jaettavasta biojätekimpasta, jossa on osakkaana yhteensä viisi omakotitaloa.
Kaksilokero toimi Ahon perheellä hyvin. 370 litran astia saatiin täyttymään puoliväliinkin, kun perheessä asui vielä neljä aikuista, lukioikäinen poika ja myös tytär.
Ahon perheessä laitetaan paljon ruokaa kotona, joten biojätettä syntyy jonkin verran.
”Tyttären muutettua pois, biojätettä lokeroastiaan tuli vähemmän. Hän kun syö paljon hedelmiä ja vihanneksia, joista kertyy kuoria ja naatteja. Tosin ymmärsimme kyllä, että biojätelokeron ei ole tarkoituskaan täyttyä täyteen asti”, Kari Aho tuumaa.
Ahot ovat kokeilleet biojätteen pakkaamiseen sekä paperipussia että biohajoavaa muovipussia. Kumpikin pakkaustapa toimii heidän mielestään, mutta paperipussi on heistä parempi, koska se kestää nestettä paremmin. Biohajoavaa muovipussia käyttäessään he laittoivat biojätelokeron pohjalle sanomalehteä imemään nestettä, jotta astia pysyi siistinä.
”Biohajoavissa pusseissa on jonkin verran laatueroja, mutta paperipussi toimii aina”, toteaa Kari Aho kokeilun tuloksia.
Kaksilokerokeräyksellä ja kimpalla on puolensa
Nykyään Ahot kuuluvat naapureiden perustamaan biojätekimppaan, johon kuuluu viisi omakotitaloa. Kimppa on heidän mielestään hyvä vaihtoehto juuri silloin, jos biojätettä syntyy vain vähän. Se on myös edullinen vaihtoehto, koska tyhjennyskustannukset jaetaan osakkaiden kesken. Astia tyhjennetään viikon välein.
Molemmat vaihtoehdot biojätteen keräämiseen, oma kaksilokeroastia pihassa ja biojätekimppa, ovat Kari Ahon mielestä toimivat. Riippuen kotitalouden henkilömäärästä ja olosuhteista sekä siitä, löytyykö asiasta kiinnostuneita naapureita riittävästi kimpan perustamiseen.
”Jos on muutenkin yhteisöllisyyttä naapuruston kesken, on jäteasioitakin helppo hoitaa yhdessä. Silloin on biojätekimppakin hyvä vaihtoehto omakotiasukkaille, kun jätettä syntyy vain vähän. Kaksilokeroastia on myös toimiva ratkaisu, jos haluaa oman astian pihalleen tai naapuriin on matkaa”.

Simunan biojätekimpalla on harkinnassa myös yhteisen pakkausjätteen nelilokeroastian ottaminen kimppaan. Tällöin myös kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkaukset voisi lajitella keräykseen jo pihapiirissä, eikä niitä tarvitsisi jokaisen kuljettaa erikseen ekopisteille.