Spot Plus -palvelu jo neljän kunnan alueella
Kaksilokerokeräys on edennyt – tulokset näkyvät biojätteen määrän nousuna.
Etapin Spot Plus -palvelu eli biojätteen ja poltettavan jätteen kaksilokerokeräys etenee ja on käytössä jo 60 prosentilla toimialueen kiinteistöistä. Miten kokonaisuus on tähän mennessä onnistunut?
Seuraavaksi palvelu laajenee Ylistaroon, Nurmoon ja Kuortaneelle.

Kuuntele podcast Spot Plus -palvelun etenemisestä
Jätteiden kiinteistökeräyksen uudistuksessa poltettava jäte ja biojäte kerätään myös omakoti- ja paritaloista sekä pienistä taloyhtiöistä samassa astiassa omiin lokeroihinsa. Jätelajit myös tyhjennetään samalla kertaa lokeroautoon vastaaviin lokeroihin vähentäen näin päästöjä ja lisäten kierrätystä. Isommilta taloyhtiöiltä biojäte kerätään edelleen erillisastioilla.
Spot Plus -palvelun piirissä ovat jo pienkiinteistöt Lapualla, Ilmajoella, kanta-Kurikassa ja Seinäjoen keskustaajamassa.
”Kaksilokeroastioita on nyt jaettu yhteensä 14 000 kpl ja keräys käynnissä neljän kunnan alueella”, kertoo Etapin logistiikkapäällikkö Ilkka Letonsaari. Ensi keväänä astioita jaetaan noin 3 000 ja sen jälkeen vielä 2026 vuoden aikana 6 000 kappaletta lopuille kiinteistöille.
Biojätteen osuus kerättävän jätteen määrässä on noussut selvästi.
Muu Etapin toimialue tulee Spot Plus -palveluun mukaan porrastettuna 2026 kevääseen mennessä, siten että seuraavaksi palvelua laajennetaan Seinäjoen reuna-alueille, Ylistaroon, Nurmoon ja Kuortaneelle keväällä 2025. Katso oman asuinalueesi aikataulu tästä.
Biojätteen erilliskeräyksen laajentaminen ja se, että asukkaat ovat ottaneet keräyksen omakseen, näkyy myös tuloksissa eli biojätteen kertymänä Etapin biokaasulaitokselle.
”Kun katsotaan biojätteen osuutta kiinteistöiltä kerättävän jätteen määrässä, niin kyllähän se on noussut selvästi”, Letonsaari toteaa.

Kokemukset ovat hyvät, kehitettävääkin on ollut
Letonsaaren mukaan Spot Plus -palvelu eli kaksilokerokeräys saatiin hyvin käynnistymään aloituskunnissa ja kesällä myös Seinäjoen keskustaajamassa.
”Isossa kuvassa Spot Plus -palvelu on lähtenyt varsin hyvin liikkeelle. Astioiden jakelu ja vanhojen astioiden poisnoudot sujuivat aikataulussa ja suunnitellusti. Keräyksen käynnistyminenkin on mennyt pääosin hyvin, ja asiakkaiden lajittelu on ollut yllättävänkin hyvällä tasolla”, Letonsaari kuvailee.
Spot-palvelut on kuitenkin Etapin kiinteistökeräyksen historian suurimpia muutoksia, joten opittavaakin on ollut. Esimerkkinä Letonsaari mainitsee 190-litraisen jäteastian poisvedon astiavalikoimasta, mikä päätettiin tehdä tyhjennysteknisistä syistä, kun osoittautui että pienen astian tyhjentäminen on hankalaa. Jäte saattaa juuttua täyteen ja tiiviisti pakattuun kapeaan astiaan, eikä tyhjene normaalitoimin.
Keräyksen käynnistyminen on sujunut hyvin, ja asiakkaiden lajittelu on ollut yllättävän hyvällä tasolla.
Astian tyhjentäminen olisi Letonsaaren mukaan vaatinut sekä jätteenkuljettajilta että asiakkailta erityistoimia, joten astiakoosta päätettiin luopua. Tilalle asiakkaille vietiin 240 litran kaksilokeroastia, jonka tyhjennyshinta on vain 0,79 euroa tyhjennyskerralta eli noin 20 euroa vuodessa enemmän kuin pienemmän vaihtoehdon.
”Jätehuollon sujuminen on kuitenkin tärkeintä sekä asiakkaan että jätehuollon toimijoiden kannalta”, Letonsaari toteaa.
Uutta opittavaa on velvoitteiden lisääntymisen myötä tullut myös kuntien asukkaille, jotka joutuvat opettelemaan biojätteen lajittelun ja pakkaamisen oikeat tavat omassa toiminnassaan.
Lue täältä kysymyksiä ja vastauksia kaksilokerokeräyksestä
Omakoti- ja paritalojen asukkaat sekä pienet taloyhtiöt Etapin toimialueella saavat valita biojätteen käsittelymuodon. Vaihtoehtoina on Etapin järjestämä biojätteen erilliskeräys tai omatoiminen ympärivuotinen kompostointi. Jos asiakas on tehnyt kompostointi-ilmoituksen Lakeuden jätelautakunnalle tai Etapille, ei biojätteen keräykseen tarkoitettua astiaa tuoda kiinteistölle vaan kompostointia voi jatkaa.
Etappi toimittaa kerätyn biojätteen käsiteltäväksi biokaasulaitokseensa, jossa siitä tuotetaan biokaasua ja Ranu-maanparannusraetta. Kompostoija hankkii ja tyhjentää itse kompostorinsa ja hyödyntää syntyneen mullan omassa kotipihassaan.
Kaksilokeroastiat tuodaan kiinteistöille etukäteen ennen keräyksen alkamista, alkaen maaliskuun loppupuolella. Astian voi ottaa käyttöön vasta huhtikuun lopulla sen jälkeen, kun kuukauden viimeinen tyhjennys vanhalle poltettavan jätteen astialle on tehty viimeisen kerran. Kaksilokeroautot lähtevät toukokuun alussa liikenteeseen uusilla alueilla, jolloin astioiden tyhjennys käynnistyy.
Vanhat poltettavan jätteen astiat jäävät kiinteistöille siihen saakka, kun lokeroastian voi ottaa käyttöön. Etappi noutaa omat vanhat jäteastiansa kiinteistöiltä jälkikäteen.
Jos käytössäsi oleva jäteastia on itse hankkimasi ja haluat laittaa sen kierrätykseen, ilmoita asiasta Etappiin OmaEtapissa, sähköpostilla tai puhelimitse. Etappi hoitaa astian noudon ja kierrätyksen veloituksetta. Jos ilmoitusta ei tule, oma astiasi jää kiinteistöllesi muuhun käyttöön.
Etappi lähestyy asukkaita etukäteen kirjeellä, jossa ilmoitetaan oletettu astiakoko, joka perustuu kiinteistöllä nykyisin olevan poltettavan jätteen astian kokoon. Jos ilmoitettu koko ei ole sopiva, vaan asiakas haluaa isomman tai pienemmän kaksilokeroastian, voi olla yhteydessä Etapin asiakaspalveluun, jotta kokoa voidaan muuttaa.
”Astian kokoa valittaessa tulee huomioida syntyvän jätteen määrä, ettei jätteille varattu tila jää liian pieneksi. Kaksilokeroastian sisätilasta on varattu 60 prosenttia poltettavalle jätteelle ja 40 prosenttia biojätteelle”, Ilkka Letonsaari neuvoo.
Letonsaari huomauttaa, että biojätelokeron ei ole tarkoitus tulla täyteen, vaan sen koossa on huomioitu käyttömukavuus ja tyhjennyksen onnistuminen. Kannattaa huomioida, että vaikka biojäte kerätään erikseen, ei poltettavan lokeron tilavuus juurikaan muutu verrattuna aikaisempaan poltettavan jätteen erillisastiaan.
Tulokset näkyvät jo biojätemäärissä
Biojätteen erilliskeräyksen laajeneminen näkyy jo biojätteen määrän nousuna Etapin biokaasulaitoksella.
- Huhtikuussa käynnistynyt kaksilokerokeräys toi biojätteen keräyksen 7500 kiinteistölle Lapualla, Ilmajoella ja kanta-Kurikassa.
- Heinäkuussa keräystä laajennettiin toimittamalla Seinäjoen alueen kiinteistöille 6500 kaksilokeroastiaa.
- Kaksilokerokeräyksen piirissä on nyt yhteensä 14 000 kiinteistöä.
- Biojätettä on kerätty kaksilokeroastioilla huhti-syyskuun aikana pienkiinteistöiltä yhteensä 714 820 kiloa.
- Tällä kertymämäärällä biojätettä saataisiin kierrätykseen vuositasolla noin 40 kiloa per asukas. Määrän arvioidaan tästä vielä kasvavan, koska asia on nyt vielä uusi pientaloasukkaille ja vaatii harjoittelua.
”Valtakunnallinen keskiarvo on vielä korkeampi, mutta tämä on silti hyvä aloitus. Tarkempia tuloksia lajittelun sujumisesta saadaan vasta ensi vuonna jäteanalyysissa, jossa selvitetään kuinka paljon poltettavan jätteen seassa on vielä biojätettä”, arvioi kehitys- ja ympäristöpäällikkö Mirva Hautala.
Biojätteen lajittelutapa
Osuus Etapin toimialueen asukkaista
Kaksilokeroastian toisessa osassa kerätään poltettavaa jätettä ja toisessa biojätettä. Näin molemmat jätelajit pystytään tyhjentämään samalla kertaa yhdellä jäteautolla, jossa on molemmille jätteille omat lokeronsa. Tästä syystä myös vähän biojätettä tuottavilla kiinteistöillä on hyödyllistä järjestää keräys. Biojätteen ja poltettavan jätteen yhteiskuljetuksella vähennetään ajokilometrejä ja päästöjä.