
Ei hevillä hävikkiin – Reseptit hävikin vähentämiseen
Ruokahävikki on kulutusyhteiskunnan vitsaus, jota pyritään vähentämään esimerkiksi valtakunnallisella Hävikkiviikolla. Hävikkiviikkoa vietettiin syyskuussa viikolla 39. Viikon aikana kampanjoidaan ruoan arvostamisen ja hävikin vähentämisen puolesta. Tänä vuonna kannustettiin erityisesti kasvisten syönnin lisäämiseksi.
Hävikkiviikon teemasta intoutuneena neuvontamme kokosi hävikkivinkkejä, joilla vinkataan hedelmien ja vihannesten eli hevi-hävikin vähentämistä. Nappaa tästä ideat nahistuneiden kasvisten hyödyntämiseen maukkaissa resepteissä!
Hyödynnä nahistuneet vihannekset
Pilko ja raasta vihannekset kastikkeisiin, laatikoihin, rieskoihin, pyttipannuun tai makeisiin vihanneskakkuihin! Vihannespalat ja -raasteet voi myös pakastaa.

Nahistuneiden vihannesten sosekeitto
700 g nahistuneita vihanneksia
2 sipulia
mausteita oman maun mukaan
6 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 dl ruokakermaa
raejuustoa
Kuori ja paloittele vihannekset ja laita ne kattilaan liemikuution ja veden kanssa. Keitä kannen alla 10 – 15 min, kunnes ne ovat kypsiä. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää ruokakerma ja mausta suolalla. Kuumenna ja nauti raejuuston kanssa!

Hätää kärsivien hedelmien pannari
1-2 banaani
1–2 hävikkihedelmä
3 kananmunaa
3 dl maitoa tai kaurajuomaa
3 dl kaurahiutaleita
2 rkl rypsiöljyä
1/2 tl suolaa
Marjoja
Muussaa banaani ja hävikkihedelmä. Sekoita kaikki aineksen keskenään. Kaada pienelle pellille tai vuokaan. Tässä vaiheessa päälle voi lisätä myös marjoja. Paista 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

Varautujan välipalasmoothie
Marjoja ja hedelmiä
Rahkaa/jogurttia/maitojuomaa
Soseuta, sekoita ja nauti! Tai pakasta annospusseissa ja nauti nopeana välipalana aina tarpeen tullen.
Voit myös pilkkoa hedelmät valmiiksi, pussittaa ne palottuina annoksittain rasioihin tai pusseihin ja pakastaa ne. Näin pakkasesta voi ottaa yhden annoksen aina tarvittaessa ja soseuttaa siitä juuri oikean määrän smoothieta käden käänteessä!

Kekseliään kasvissalsa
2 sipulia
2-4 valkosipulinkynttä
1 tuore chili tai 1-2tl chilijauhetta
2tl jeeraa
2tl paprikajauhetta
500g mitä tahansa kasviksia
1 tölkki käyttövalmiita kidneypapuja
800g (2 tölkkiä) tomaattimurskaa
1dl vettä
1rlk sokeria tai siirappia
Suolaa ja pippuria
Öljyä
Nachoja
Tarjoiluun kaurafraichea tai -jogurttia.
Kuori ja pilko sipulit. Kuori kaikki kuorelliset kasvikset ja palo kasvikset kuutioiksi. Leikkaa chili pieniksi renkaiksi. Kaada kattilaan reilusti öljyä ja lisää sipulit ja mausteet. Kuullota, kunnes sipuli on kullankeltaista. Lisää kasvikset. Kuullota sekoitellen vielä pari minuuttia. Huuhtele ja valuta pavut ja kaada kattilaan. Lisää tomaattimurska ja vesi. Anna keittyä kannen alla keskilämmöllä noin 15-30min, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää lopuksi sokeri ja halutessasi muita mausteita. Tarjoile nachojen sekä kaurafraichen tai kaurajogurtin kanssa!

Onnekkaan omenan kaurapaistos
6 omenaa
1 tl kanelia
Päälle:
150 g sulatettua margariinia
1,5 dl fariinisokeria tai sokeria
4 dl kaurahiutaleita
Tarjoiluun vaniljakastiketta tai jäätelöä
Sulata margariini mikrossa ja anna sen jäähtyä hetki. Pilko omenat pieniksi kuutioiksi. Voitele uuninkestävä vuoka margariinilla ja laita omenakuutiot vuokaan. Ripottele omenoiden päälle kaneli. Sekoita sulatettu margariini, sokeri ja kaurahiutaleet eri kulhossa. Levitä seos omenoiden päälle. Paista uunissa 220 asteessa, kunnes omenat ovat pehmenneet ja kauraseos kullankeltaista, eli noin 20-30 minuuttia. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua ja tarjoile vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa!

Perunamuusin pelastus-rieska
n. 3 dl perunamuusia
ripaus suolaa
muna
n. 3 dl vehnäjauhoja
Sekoita kaikki ainekset nopeasti taikinaksi ja nosta taikinasta nokareita uunipellille leivinpaperille. Taputtele nokareet rieskoiksi jauhotetuin käsin. Pistele haarukalla 250 asteessa keskitasolla noin 15 min.