
Ruokaa poskiin, ei roskiin
Tänä vuonna ruokahävikkiin pureudutaan monin tavoin, kun syyskuisen Hävikkiviikon lisäksi marraskuussa vietettävän Jätteen vähentämisen viikon teemana on ruokahävikki.
Teemaviikkojen aikana Etappi viestii ruokahävikistä niin somessa, nettisivuillaan kuin radiossakin. Lisäksi Hävikkiviikkoa on vietetty päiväkodeissa Etapin järjestämän Tähteettömän pöydän -ritarit -kampanjan puitteissa. Kummikoulussa Hävikkiviikko ja Jätteen vähentämisen viikko toteutetaan teeman mukaisten tehtäväpakettien avulla.
Mistä on kyse?
Ruokahävikki tarkoittaa alun perin syömäkelpoista ruokaa, joka heitetään pois esimerkiksi pilaantumisen takia. Sen syntyä olisi voitu välttää ennakoimalla paremmin ruoan kulutusta tai valmistamalla tai säilyttämällä ruoka toisin. Hävikin vähentäminen on tärkeää niin ympäristön, talouden kuin eettisyydenkin vuoksi.
- Hävikkiviikko on Kuluttajaliiton koordinoima viestintäkampanja, jonka tavoitteena on herättää keskustelua ruokahävikistä ja lisätä ruoan arvostusta.
- Jätteen vähentämisen viikko on Euroopan laajuinen teemaviikko, jota vietetään vuosittain marraskuussa viikolla 47. Suomessa toimintaa koordinoi Suomen Kiertovoima KIVO ry.
- Viikolla keskitytään nimensä mukaisesti vähentämään jätteen määrää.
- Tänä vuonna teemana on ruokahävikki ja sen vähentäminen.
- Kotitaloudet heittävät Suomessa ruokaa vuosittain roskiin yli 100 miljoonaa kiloa
- Rahassa mitattuna se on noin 100 euron arvosta ruokaa.
- Yhtä henkilöä kohden heitämme ruokaa pois keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa.