
Metallia on olemassa monenlaista laatua ja sorttia. Nyrkkisääntönä on, että jäte lajitellaan metalliin silloin, jos sen painosta yli 50 prosenttia on metallia eikä kyseessä ole sähkölaite.
Pakkaukset ja pienmetalliesineet lajitellaan ekopisteelle tai taloyhtiön metallinkeräysastiaan. Isot metalliromut tulee viedä jäteasemalle metallijätteeseen.
Metallipakkaukset ja pienmetallit
Metallipakkauksia kerätään ekopisteillä, taloyhtiöissä ja nelilokerokeräyksellä myös omakotitaloissa. Metallipakkausten keräysastiaan voit laittaa tyhjänä, puhtaana ja kuivana metallipakkaukset ja pienmetalliesineet esimerkiksi:
- säilyketölkit
- kannet ja korkit
- aterimet, sekä muut kodin pienmetalliesineet
- alumiinifoliot ja -vuoat
- tuikkujen kuoret
- maalipurkit
- spraypullot, täysin tyhjänä (jos pakkaus hölskyy tai suutinta painaessa pihisee, lajitellaan se vaarallisiin jätteisiin)
Huuhtaise säilyketölkit, korkit ja kannet kylmällä vedellä. Etikettejä ei tarvitse poistaa.
Isot metalliromut
Metallia otetaan maksutta vastaan Etapin jäteasemilla. lsot metalliromut:
- polkupyörät
- pyykinkuivaustelineet
- paistinpannut ja kattilat
- kaasu- ja hiiligrillit
- ruohonleikkurit (ilman polttoainetta tai öljyä)
- metallitynnyrit, joissa vähintään toinen pääty kokonaan auki
Jäteasemille voi viedä myös metallipakkauksia ja pienmetallia.
Onko jäte muovia vai metallia?
Testaa se rutistustestillä! Rutista jäte ensin kasaan. Päästä irti ja katso, jääkö se ruttuun vai suoristuuko se. Jos se alkaa pikkuhiljaa suoristumaan, on siinä enimmäkseen muovia, jolloin se tulee lajitella kodin jäteastiaan tai muovipakkausten keräykseen. Jos se taas jää ruttuun, on se silloin metallia ja lajitellaan metallinkeräykseen.
Muovia ovat siis esimerkiksi kahvipaketit, sipsipussit ja lääkkeiden läpipainopakkaukset, vaikka niissä olisi ohut pinnoite alumiinia päällä. Metallia taas ovat esimerkiksi jogurttipurkkien kannet ja jotkin eläinten ruokapurkit.