
Biojätteen lajittelu keräysastiaan tai kompostoriin on tärkeää, koska erikseen lajiteltuna biojäte pystytään hyödyntämään ja kierrättämään. Jätevoimalassa märkä biojäte ei tuota energiaa vaan haittaa energiana hyödyntämistä.
Erilliskerätty biojäte hyödynnetään Etapin biokaasulaitoksessa. Biojätteestä ja puhdistamolietteestä tuotetaan biokaasua ja Ranu-maanparannusraetta.
Mitä biojäteastiaan saa laittaa?
Biojäte on kotikeittiössä ja ruuanlaitossa syntyvää eloperäistä jätettä, esimerkiksi:
- ruoantähteet
- pilaantuneet elintarvikkeet
- hedelmien ja vihannesten kuoret ja naatit
- kahvinporot, suodatin- ja teepussit
- ruodot, pienet luut ja kalanperkuujätteet
- talouspaperit, lautasliinat ja nenäliinat kosteutta imemään.
Biojäteastiaan ei kuulu:
- Kananmunankuoret lajitellaan poltettavaan jätteeseen
- Puutarhajäte jäteasemalle tai RE-pisteelle
- Lemmikkieläinten kakat ja kuivikkeet pussiin pakattuna poltettavaan jätteeseen
- Isot luut, kuten kinkun luu, kuuluu poltettavaan jätteeseen
- Biohajoavat astiat ja aterimet poltettavaan jätteeseen
Pakkaa biojäte biohajoavaan pussiin!
Kaksilokeroastiaa käytettäessä biojäte tulee pakata ja pakkaus sulkea. Pakkaamisella estetään astian likaantumista ja hajuhaittoja. Pakkaaminen pitää myös keittiön biojätteen keräysastian siistinä.
Biojätteen voi pakata biohajoavaan muovipussiin tai paperipussiin. Pakkaamiseen voi käyttää myös esimerkiksi sanomalehdestä taiteltua pussia tai pinnoittamatonta kartonkipakkausta, kuten keksi- ja muropakettia tai jauhopussia.

Satunnaisesti syntyvät öljy- ja rasvajätteet sekä paljon nesteitä sisältävät ruokajätteet, kuten keitot ja kinkunrasva, voidaan pakata myös pinnoitettuun kartonkitölkkiin, esimerkiksi maitotölkkiin. Nesteet kannattaa imeyttää esimerkiksi sanomalehteen tai kananmunakennoon, jonka jälkeen ne voi pakata biohajoavaan paperipussiin tai muovipussiin, ilman että pussi vuotaa.