
Näitä asioita asiakkaat kysyvät biojätteestä – olisitko sinä tiennyt?
Saako biojätteeseen laittaa koirankakkaa, eläinten ruokaa, haravointijätteitä tai kananmunankuoria? Miksi biojätettä ei saa pakata tavalliseen muovipussiin?
Näitä kysyitte:
Biojätteen erilliskeräys tuli velvoitteeksi jätelakiin vuonna 2021, jonka mukaisesti Etappi on suunnitellut keräyksen toteuttamisen. Lain ja jätehuoltomääräysten mukaan biojätteet on lajiteltava kaikilla kiinteistöillä joko itse kompostoimalla tai osallistumalla erilliskeräykseen, jotta kierrätysastetta saadaan nostettua.
Etappi järjestää biojätteen erilliskeräyksen pienkiinteistöiltä kaksilokeroastialla. Näin ei myöskään haittaa se, että biojätettä tulee vähän, koska se tyhjennetään samalla kertaa poltettavan jätteen kanssa lokeroautoon. Pienikin määrä biojätettä kannattaa lajitella, jotta se saadaan kiertoon.
Kaksilokeroastian voi ottaa myös kimpassa naapurin kanssa, jos jätettä syntyy vähän. Avaa tästä kaksilokeroastian kimppasopimus.
Biojätekimpan voi perustaa myös erillisastialla naapureiden kanssa, jolloin jokaisella on oma poltettavan jätteen astia, mutta yhteinen biojäteastia. Lue lisää kimpasta Etapin sivuilta!
- ruoantähteet ja pilaantuneet elintarvikkeet
- hedelmien ja kasvisten kuoret ja naatit
- mehumaijan sakat
- kahvin- ja teenporot sekä käytetyt suodatin- ja teepussit
- kalanperkuujätteet ja pienet luut (esim. kyljysten luut)
- talouspaperi, lautasliinat ja nenäliinat
- leikkokukat ja ruukkukukkien kasviosat
Biojätteet kannattaa kerätä keittiössä itselleen sopivaan astiaan esimerkiksi tiskipöydälle taikka roskakaappiin. Siihen ei tarvita erillistä biojätteen lajitteluun tarkoitettu astiaa, vaan yhtä hyvin käy pieni muoviämpäri tai kulho. Joidenkin kokemusten mukaan ilmava säilytysastia on hyvä, koska siinä biojäte kuivuu, eikä ala haista niin nopeasti.
Säilytysastiaa ei kannata pakata täyteen ennen biojäteastiaan viemistä, jotta sen saa suljettua huolellisesti ja jätteet pysyvät pussissa. Näin estetään hajuhaittoja myös pihan astiassa ja ehkäistään talvella jäätymistä. Tärkeää on muistaa myös säännöllinen keittiöastian tyhjentäminen, jotta pakkaamiseen käytetty pussi ei ehdi vettyä ja hajota.
Vältä laittamasta nesteitä biojäteastiaan, jotta keräyspussi säilyy ehjänä eikä jäte jäädy talvella. Nesteet kannattaa imeyttää esimerkiksi sanomalehteen tai kananmunakennoon, jonka jälkeen ne voi pakata biohajoavaan paperipussiin tai muovipussiin, ilman että pussi vuotaa.
Satunnaisesti syntyvät nestemäiset ruokajätteet, kuten öljy- ja rasvajätteet sekä keitot ja kinkunrasva, voidaan pakata myös pinnoitettuun kartonkitölkkiin, esimerkiksi maitotölkkiin. Älä kuitenkaan käytä pinnoitettua kartonkitölkkiä normaalin kiinteän biojätteen pakkaamiseen.
Kaksilokeroastiaa käytettäessä biojäte tulee pakata ja pakkaus sulkea. Pakkaamisella estetään astian likaantumista ja hajuhaittoja. Pakkaaminen pitää myös keittiön biojätteen keräysastian siistinä.
Biojätteen voi pakata biohajoavaan muovipussiin tai paperipussiin. Pakkaamiseen voi käyttää myös esimerkiksi sanomalehdestä taiteltua pussia tai pinnoittamatonta kartonkipakkausta, kuten keksi- ja muropakettia tai jauhopussia.


Satunnaisesti keittiössä syntyvät öljy- ja rasvajätteet sekä paljon nesteitä sisältävät ruokajätteet, kuten keitot ja kinkunrasva, voi pakata pinnoitettuun kartonkitölkkiin, esimerkiksi maitotölkkiin. Nesteet kannattaa kuitenkin ensisijaisesti imeyttää esimerkiksi sanomalehteen tai kananmunakennoon, jonka jälkeen ne voi pakata biohajoavaan muovipussiin tai paperipussiin ilman, että pussi vuotaa.
Biojätettä ei saa pakata muovipussiin, koska se ei ole biohajoava, vaan päätyy biokaasulaitoksen prosessiin, jossa tuotetaan Ranu-maanparannusraetta. Ranulla on tarkat laatukriteerit esim. mikromuovin osalta, eli siinä ei saa olla muovia. Taloyhtiöiden biojäteastioissa Etappi käyttää isoja muovisäkkejä, jotka saadaan biokaasulaitoksen prosessissa revittyä irti, toisin kuin pienet, tiukasti suljetut muovipussit.
Biojätepussit tulee hankkia itse, samoin kuin oman kodin poltettavan jätteen roskapussitkin.

Sen verran kuin pakkaamisen tai nesteen imeyttämisen kannalta on tarpeellista. Muuten sanomalehdet kuuluvat paperinkeräykseen.
Täältä löydät sekä videon että kuvallisen ohjeen sanomalehtipussin taitteluun (rullaa aivan sivun loppuun): Biojätteen lajitteluohje.
Nesteet kannattaa imeyttää ennen biojäteastiaan laittamista esimerkiksi sanomalehteen tai kananmunakennoon, jonka jälkeen ne voi pakata biohajoavaan paperipussiin tai muovipussiin, ilman että pussi vuotaa. Satunnaisesti syntyvät nestemäiset ruokajätteet, kuten öljy- ja rasvajätteet sekä keitot ja kinkunrasva, voidaan pakata myös pinnoitettuun kartonkitölkkiin, esimerkiksi maitotölkkiin. Älä kuitenkaan käytä pinnoitettua kartonkitölkkiä normaalin kiinteän biojätteen pakkaamiseen.
Ei saa. Etappi käyttää taloyhtiöiden biojätteen erillisastioissa sisäsäkkeinä jätesäkkejä, jotka saadaan repimällä pois biojätteen seasta laitoksessa ennen jatkokäsittelyä. Isoja kuormallisia pieniä, tiukkaan pakattuja muovipusseja ei sen sijaan pystytä poistamaan samalla tavalla.
Muovia ei vastaanoteta biokaasulaitokseen, koska se ei ole biohajoavaa. Etapin alueella biojätteestä ja puhdistamolietteestä tuotetaan biokaasua ja kierrätyslannoite-Ranu-maanparannusraetta, jolla on tiukat laatuvaatimukset esim. mikromuovin osalta.
Biojäte tuleekin tästä syystä pakata biohajoavaan materiaaliin, kuten esimerkiksi paperipussiin, biohajoavaan muovipussiin, sanomalehdestä taiteltuun pussiin tai esimerkiksi pinnoittamattomaan kartonkipakkaukseen (kuten keksi- tai muropakettiin) ja sulkea pussi ennen keräysastiaan laittamista.
Kananmunankuoret?
Kananmunankuoria ei pidä laittaa biojätteeseen, vaan ne lajitellaan poltettavaan jätteeseen. Tämä johtuu siitä, että kovat kuoret eivät hajoa vaan kivettyvät ja aiheuttavat haitallisia tukoksia biokaasulaitoksen käsittelyprosessissa.
Isot luut, kuten kinkun luun?
Iso kinkun luu kuuluu poltettavaan jätteeseen. Pienet luut ja kalan ruodot kuuluvat biojäteastiaan tai kompostoriin.
Kasveja ja kukkia?
Biojätteeseen saa laittaa kerralla yksittäiset kasvit, kuten esimerkiksi leikkokukat ja ruukkukasvin kasviosat. Ei sen isompia määriä.
Haravointijätteitä?
Ei saa. Haravointijäte päätyy eri käsittelyprosessiin kuin biojäte. Se kompostoidaan ja siitä tehdään multatuotteita. Biojäte taas päätyy Etapin biokaasulaitokseen. Biojätteet käsitellään suljetussa prosessissa, jossa niistä tuotetaan biokaasua ja maanparannusainetta.
Puutarhan kasvijätteet, kuten esimerkiksi puiden lehdet, kuuluvat haravointijätteisiin ja niitä vastaanotetaan maksutta jäteasemilla. Haravointijäte käsitellään kompostoimalla ja valmis komposti hyödynnetään mullan valmistuksessa.
Haravointijätteen joukkoon päätyy yleensä kiviä ja multaa, mitkä häiritsevät biokaasulaitoksen prosessilaitteistoa. Pienet määrät multaa voi lajitella poltettavaan jätteeseen tai viedä alle 200 litran erät jäteasemalle. Haravointijätteitä kertyy kiinteistöillä yleensä suuria määriä ja kaksilokeroastian biojätelokero on mitoitettu vain biojätteelle.
Kukkamultaa?
Kukkamultaa ei pidä laittaa biojätteeseen. Se kuuluu kodin poltettavan jätteen jäteastiaan, johon sitä voi laittaa yhden pienen ruukullisen verran.
Hiukset ja karvat?
Hiukset ja karvat kuuluvat poltettavaan jätteeseen, koska ne maatuvat hyvin hitaasti.
Eläinten ruokaa?
Kyllä saa.
Servietit?
Biojätteeseen voi laittaa talouspaperia, lautasliinoja ja nenäliinoja imemään nestettä biojätteistä.
Kuolleen hiiren?
Ei saa. Etapin biokaasulaitoksessa ei ole lupaa ottaa kuolleita eläimiä vastaan. Yksittäisen kuolleen hiiren voi laittaa poltettavan jätteen astiaan.
Eläinten jätöksiä ja kuivikkeita?
Eläinten jätöksiä ei saa laittaa biojätteeseen, koska esim. koirankakkapussit ovat yleensä muovia, jota biojätteeseen ei saa laittaa. Biojäte päätyy Ranu-maanparannusrakeen tuotantoon, jolla on tarkat laatukriteerit esim. mikromuovin osalta. Eläinten jätöksiä ei saa laittaa biojätteeseen myöskään hygieniasyistä. Ulosteet sisältävät taudinaiheuttajia, joten niiden päätyessä biojätteen mukana biokaasulaitokseen, voivat työntekijät altistua taudeille. Kyse on näin ollen myös työturvallisuudesta.