”Biojätteen lajittelusta on tullut arkipäiväinen osa jätehuoltoa”
Seinäjoki, Kärki
Niko Halonen kertoo, että biojätteen lajittelu on sujunut vaivattomasti, ja koko perhe osallistuu siihen aktiivisesti.

”Alussa tarvitsi vähän totutella uuteen rutiiniin, mutta nyt siitä on tullut arkipäiväinen osa jätehuoltoa”, toteaa Seinäjoen Kärjessä omakotitalossa
asuva Halonen.
Halosen ja puoliso Emilia Hangasmäen taloudessa asuu kolme henkeä, kaksi aikuista ja yksi lapsi. Pariskunta toimii myös perhehoitajana ja tukiperheenä, jolloin taloudessa asuu ajoittain useampiakin henkilöitä.
”Kaksilokeroastian ohjeet ja opasteet ovat selkeät ja ne auttoivat hyvin alkuun lajittelun kanssa”

Biojätettä kertyy esimerkiksi vihannesten kuorista, hedelmien jämistä, kahvinpuruista ja ruokahävikistä. Määrä pysyy kuitenkin kohtuullisena, eikä sitä kerry ylen määrin viikoittain.
”Kaksilokeroastian ohjeet ja opasteet ovat selkeät ja ne auttoivat hyvin alkuun lajittelun kanssa. Samoin Etapin lajitteluohjeet, mitä biojätteeseen saa laittaa ja miten jätteet tulisi pakata, olivat hyvin ymmärrettäviä. Joten aloittaminen sujui ongelmitta”, Halonen sanoo.
Sopiva tyhjennysväli
Halosen perheessä biojäte pakataan biohajoavaan muovipussiin. Se on heistä kätevin ja helpoin tapa, mutta myös paperipussia on käytetty.
”Kahden viikon tyhjennysväli on osoittautunut meille sopivaksi. Koska biojätettä kertyy suhteellisen vähän, emme koe tarvetta useammalle tyhjennykselle”, Halonen toteaa.
”Tämä on erittäin positiivinen ja tervetullut uudistus. On hienoa, että biojätteen keräys on saatu myös omakotitaloihin, sillä se tekee lajittelusta entistä helpompaa”, Halonen tuumaa.