Biojätteen erilliskeräys laajenee edelleen toimialueella
Uuden jätelain ja jätehuoltomääräysten mukainen biojätteen erilliskeräyksen laajeneminen kaikille kiinteistöille, joilla ei kompostoida, etenee Lakeuden Etapin toimialueella.

Uuden jätelain ja jätehuoltomääräysten mukainen biojätteen erilliskeräyksen laajeneminen kaikille kiinteistöille, joilla ei kompostoida, etenee Lakeuden Etapin toimialueella. Palvelu on nimeltään Spot Plus-palvelu. Maaliskuun lopulla Etapin astiapalvelu ryhtyy jakamaan kaksilokeroastioita omakoti- ja paritaloille sekä 3–4 huoneiston taloyhtiöille. Astiat jaetaan tässä vaiheessa Kuortaneelle, Ylistaroon ja Nurmoon niille alueille, joilla kaksilokerokeräystä ei vielä ole.
Uusi Spot Plus -palvelu on jo käynnissä Lapualla, Ilmajoella, kanta-Kurikassa ja Seinäjoen kaupunkialueella. Palvelu laajenee koko toimialueelle vaiheittain vuoden 2026 kesään mennessä.
Taustalla lakimuutos ja kierrätysasteen noston tavoite
Muutos perustuu vuonna 2021 voimaan tulleeseen uuteen jätelakiin ja alueellisiin jätehuoltomääräyksiin, joiden mukaisesti biojätteiden erilliskeräystä on lisättävä kierrätyksen edistämiseksi. Etapissa päädyttiin laajempaan biojätteen keräysalueeseen kuin pelkästään jätelain edellyttämiin isoihin taajamiin, koska siten saadaan nostettua kierrätysastetta tehokkaammin ja tarjottua palvelut tasapuolisesti eri alueille.
”Spot Plus -kaksilokerokeräyksellä biojätteen erilliskeräyspalvelu pystytään toteuttamaan koko toimialueelle ja myös pienkiinteistöille, joihin sitä on asukkaiden taholta toivottukin”, kertoo kehitys- ja ympäristöjohtaja Mirva Hautala.

Hautalan mukaan kaksilokerojärjestelmällä jätehuollon kustannukset saadaan pidettyä asiakkaalle kohtuullisena. Tyhjennyshinnoissa on huomioitu myös se, että biojätelokeron ei ole tarkoitus täyttyä. Tyhjentämisteknisistä syistä lokerossa on väljyyttä ja tilaa, jotta biojäte irtoaa astiasta tyhjennettäessä eikä esimerkiksi talvella jäädy ja juutu niin helposti kiinni astiaan. Kesällä syvä lokero ehkäisee hajuhaittaa, kun biojäte putoaa astian pohjalle eikä kantta nostettaessa ole nenän edessä.
Näin biojätteen erilliskeräys etenee:
- Lapua, Ilmajoki, kanta-Kurikka: 1.4.2024 alkaen
- Seinäjoki keskustaajama: 1.7.2024 alkaen
- Seinäjoki, keskustaajaman ulkopuolinen alue (Ylistaro, Nurmon taajaman ulkopuoliset alueet), Kuortane: 1.5.2025 alkaen
- Jalasjärvi, Peräseinäjoki: 1.1.2026 alkaen
- Alavus, Ähtäri, Kihniö: 1.4.2026 alkaen
Lue täältä lisää tietoa kaksilokerokeräyksestä
Uuden jätelain ja asetuksen tavoitteena on, että yhdyskuntajätteestä valmisteltaisiin uudelleenkäyttöön tai kierrätettäisiin 55 painoprosenttia vuonna 2025, 60 painoprosenttia vuonna 2030 ja 65 painoprosenttia vuonna 2035. Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää kierrätyskelpoisten jätteiden tehokasta lajittelua ja erilliskeräystä sekä jatkokäsittelyä uusiomateriaaleiksi.
Biojätteen lajittelu on välttämätöntä siksi, että uuden jätelain ja jätehuoltomääräysten mukaan biojätteet on lajiteltava kaikilla kiinteistöillä
joko kompostoimalla tai osallistumalla järjestettyyn erilliskeräykseen.